Svájc után loholnak a svédek - vidd innen a pénzed!

Tovább tolta lefelé a negatív tartományban alapkamatát a svéd jegybank, és további monetáris enyhítési lépéseket is kilátásba helyezett. Európában Svédországon kívül Svájcban kell fizetnie annak a kereskedelmi banknak, amely betétet akar elhelyezni a központi bankban.
Napi.hu, 2015. július 2. csütörtök, 16:06
Fotó: Reuters

Az elemzők várakozásaira rácáfolva tovább mérsékelte negatív kamatát a svéd jegybank és bővítette kötvényvásárlási programját is - jelentette a Wall Street Journal (WSJ). A Riksbank mínusz 0,35 százalékra vitte le kamatát a március óta érvényben lévő mínusz 0,25 százalékról. A kötvényvásárlások keretösszegét 45 milliárd koronával (5,37 milliárd dollár) növelik. A WSJ-nek nyilatkozó szakértők a kamat tartására számítottak.

Egyetértett velük a bank elnökhelyettese, Henry Ohlsson, aki nem változtatott volna a hitelköltségeken, ám öt-egy arányban alulmaradt a szavazáson. A devizapiaci kereskedők koronaeladásokkal reagáltak a váratlan fejleményre, ami 9,24 korona/euróról 9,35-ig gyengítette a svéd valutát. Svédországon kívül Svájcban van negatív kamat (mínusz 0,75 százalék), a cseh és a dán jegybank pedig gyakorlatilag nullán (0,05-0,05 százalékon) tartja alapkamatát.

A Riksbank indoklása szerint a görög válság elmélyülése fokozta a piaci kilátások bizonytalanságát, továbbá el akarják kerülni, hogy a várakozásuknál erősebb korona tovább nyomja le az árakat. A bank két százalék körüli pénzromlást tartana jónak, miközben májusban csupán 0,1 százalék volt az éves infláció. A svéd döntéshozók ellensúlyozni akarják az Európai Központi Bank kötvényvásárlásának hatását, amely gyengíti az eurót más valutákkal szemben.

Ennek szellemében jelezték, hogy további monetáris enyhítési lépéseket tehetnek. Szóba jöhet a kötvényvásárlások további bővítése, a kamatcsökkentés és a devizavásárlás is. Szakértők szerint akár már szeptemberben a tettek mezejére léphetnek a mostani ígéretek után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.07.02 16:18

nem a chf es a sek erosodik, hanem a zeuro gyengul.

az usd-hez ,illetve a kinai renmimbihez kepest nem magasabb ma a chf vagy a sek arfolyama , mint egy eve vagy eppen 5 eve volt.

svajc exportjanak csak 44 szazaleka iranyul az eurozonaba, igy az o esetukben ertheto lepes volt a gyengulo eurotol valo elszakadas.

kulkertobbletuk igy is hatalmas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html