BUX
38240

Svájci frank: nagyon fontos bejelentés jön

Nagyon fontos lesz a frank árfolyamának szempontjából, hogy milyen lépéseket jelentenek be szerdán az alpesi országban. Ugyanakkor a trendforduló esélye megvan, ez azonban nem jelent majd gyors esést a forinttal szemben. Az elkövetkező egy-két hétben dőlhet el, hogy lehet-e számítani tartós fordulatra az árfolyamban.

Deák Bálint, 2011. augusztus 16. kedd, 07:10

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Nagyon fontos lesz a svájci frank árfolyamának alakulása szempontjából, hogy milyen bejelentést tesznek szerdán a svájci és esetleg az uniós jegybank részéről − mondta a Napi Gazdaságnak Karsai Péter, a Commerzbank devizakereskedője.Ugyanakkor könnyen lehet, hogy a legrosszabbon már túl van a forinttal szembeni árfolyam, hirtelen nagy javulást azonban senki se várjon − véli az elemző. A gondot ugyanis továbbra is az jelenti, hogy ha rosszabbra fordul a hangulat a világban, ismét nagyon nehéz lesz megállítani a frank erősödését. Éppen ezért van nehéz helyzetben a svájci jegybank, amely egyedül vélhetően nem is lenne képes erre. Ezért Karsai szerint csak egy, az unióval összehangolt támogatás hozhat sikert. Nagy kérdés az is, hogy csak verbális intervencióról van-e szó, vagy konkrét lépésekre is sor kerül. Karsai szerint ez utóbbi valószínűbb, nagy kérdés azonban, hogy hol lehet az a szint, aminél már beavatkozna a jegybank. Egy ilyen ellenállási pont megtartása ugyanis nagyon sokba kerülhet, így biztosan alaposan mérlegelik majd, hogy a romló gazdasági helyzetet milyen áron védjék meg. A UBS Switzerland vezetője szerint az SNB-nek készen kell állna arra, hogy több száz milliárd frank elköltésével gyengítse a nemzeti devizát. A szakember úgy véli, az árfolyamsáv felső − azaz a frank gyenge − szélének 1,25-1,30 körül kellene húzódnia az euróval szemben.

Karsai szerint egyelőre egy 1,1 és 1,4 közötti sáv körvonalazódik, amelyet fokozatosan érhetnek el. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy most inkább az 1,1-es keresztárfolyam környékén lehet valahol a vonal, ami azután szép lassan tolódna el felfelé. Egy 1,4 -es keresztárfolyamnak jelenleg ugyanis azért sem lenne realitása, mert az hirtelen okozna óriási változást, amit biztosan nem fognak felvállalni. (Ez még 270 forintos euró mellett is hirtelen 200 forint alatti svájci frankot jelentene.) Karsai szerint éppen ezért csodát nem szabad várni, inkább lassú lemorzsolódást. Ugyanakkor a szerdai bejelentés még okozhat a jelenlegi szintekről 6-8 forintos lecsúszást, de ez kérdéses.

Az elkövetkező egy-két hétben dőlhet el, hogy lehet-e számítani tartós fordulatra a svájcifrank-árfolyamban − véli Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának vezetője. Kolba is lát rá esélyt, hogy ez megtörténjen, ahhoz azonban az kellene, hogy a gyors gyengülést követő korrekció lehetőleg már ne érje el az 1,1 körüli euró-keresztárfolyamot. E szempontból nagyon fontos lehet a szerdai bejelentés az ING szakértője szerint is, aki úgy látja, hogy ha fordul a trend, akkor az 1,2 körüli érték lehet az a szint, amit ki lehet célként tűzni a keresztárfolyamban. Fontos azt is látni, hogy amennyiben nem lesz jelentősebb erősödés az elkövetkező időszakban, akkor az erre játszó pozíciókat is nagyon gyorsan zárni fogják, hiszen ezen a piacon − bármekkora befektetőről van is szó − nem szeretnek  sokáig a pozícióban ülni.

A Reuters augusztusi elemzői konszenzusa is lassú frankgyengüléssel számol. Egy hónapos időtávban 1,128-as euróval szembeni árfolyamot tartanak elképzelhetőnek a megkérdezett nemzetközi elemzők, míg egy év múlva már 1,247-tel számolnak. Igaz, érdemes itt azt is figyelembe venni, hogy az elmúlt hónapokban is folyamatosan a frank gyengülésére számítottak, ezt azonban hónapról hónapra alacsonyabb keresztárfolyamról tették. Mindenesetre jelenleg úgy látszik, hogy az egy az egyben váltott euró/frankra senki nem nagyon fogad, az alját ugyanis 1,05 és 1,02 környékére lőtték be a legpesszimistább elemzők is.

Mindenesetre 1,2 körüli euró/frank árfolyammal és 270 forint körüli euróárfolyammal számolva (jelenleg ezt várják egy hónapon belül a Reuters elemzői) 225 forintos frankárfolyam jöhet ki, ami jól mutatja, hogy valóban örülni kell, ha egyelőre valahol 230 forint környékén stabilizálódik a forinttal szembeni keresztárfolyam.