Nagyon fontosnak minősítette a svájci frank euróval szemben 2011 szeptemberében 1,20-as szinten bevezetett minimumárfolyamot Thomas Jordan, a svájci nemzeti bank (SNB) elnöke az IMF és a Világbank éves találkozóján, Washingtonban. Ez az eszköz kulcsfontosságú marad a jegybank monetáris politikájában annak érdekében, hogy elkerülhessük a monetáris szigorítást - fogalmazott Jordan.

Nem is számít a Bloomberg által megkérdezett kilenc elemző arra, hogy egyhamar feladná az árfolyamküszöb alkalmazását az SNB. Egyvalaki várja azt, hogy erre már 2014 negyedik negyedében sor kerül, négyen-négyen pedig 2015-ös illetve 2016-os exitet jósolnak.

A Bloomberg beszámolója emlékeztet arra, hogy amióta az európai központi bank (ECB) 2012 szeptemberében bejelentette kötvényvásárlási programját, 2,5 százalékkal erősödött a frank az euróhoz mérten, ami lehetővé tette az SNB számára, hogy felhagyjon az árfolyamlimit védelmét célzó devizapiaci intervenciókkal. Az EUR/CHF szeptember közepe óta vette északnak az irányt, hétfő délelőtt 1,2338-nál állt a jegyzés, ami a forinthoz mérve valamivel 240 alatti kurzusnak felelt meg.

Jordan továbbra is úgy látja, igen erős a svájci frank, ám az árfolyamot tekintve relatíve stabil helyzet alakult ki, idővel pedig gyengülnie kell a devizának. Megjegyezte: az amerikai költségvetési helyzet körül kialakult vita ellenére is 1,20 felett maradt az euró/frank-árfolyam.

Tavaly az SNB 188 milliárd frankot költött külföldi deviza vásárlására azért, hogy megvédje az árfolyamküszöböt, szeptember végén pedig 432,4 milliárd frankra rúgott a devizatartalék nagysága, ami a svájci GDP háromnegyedének felelt meg. Svájci jegybankárok szerint az árfolyamlimit nélkül a gazdaság recesszióba süllyedt volna.