BUX
36940

Svájcnak ad tanácsot az IMF

A svájci jegybanknak lazítania kellene monetáris politikáján, esetleg eszközvásárlásokat kellene folytatnia, hogy így enyhítse a gazdasági növekedés lassulásának hatásait - véli a Nemzetközi Valutaalap.

MTI-Eco, 2015. március 23. hétfő, 13:38

Az IMF szerint a svájci franknak az év elejei erősödése túlértékeltté tette a svájci devizát, és egyben lassította a gazdasági növekedést. 2015-ben csak 0,75 százalékkal nőhet a svájci GDP, és akár 1,5 százalékkal csökkenhetnek a fogyasztói árak.

A szervezet szerint a későbbiekben a gazdaság gyorsabban növekedhet, és az infláció is újra pozitív lehet, de nagyon bizonytalan, hogy meddig tartana a gyenge növekedés időszaka.

Ilyen körülmények között léphetne közbe a svájci jegybank eszközvásárlási programjával, amelynek részeként vegyesen vehetne svájci és külföldi értékpapírokat. Ha ez se lenne elég, akkor az IMF már fiskális gazdaságélénkítését javasol.

A Valutaalap emellett a nyugdíjrendszer fenntartható átalakítását, a banki tartalékráták emelésének előírását, valamint a lakossági ingatlanpiac és jelzáloghitelezési folyamatok szigorúbb ellenőrzését javasolta Svájcnak.