Svájcnak is kezd betenni az erős frank

Svájcban a gazdasági növekedés ütemének lassulását jelzi a vezető gazdaságkutató intézet szerdán megjelent felmérése, amellyel kapcsolatban elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a svájci frank gyengülésére továbbra sem lehet számítani a következő hónapokban.
MTI-Eco, 2011. július 27. szerda, 14:30
Fotó: Napi.hu

A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója 2,04 pontra csökkent júliusban a júniusi 2,23 pontról, ami 2009 áprilisa óta a legnagyobb csökkenés. Az elemzők előrejelzésében a mutató szerényebb gyengülése szerepelt, 2,10 pontra.

A KOF közleménye szerint a mutató alakulása arra utal, hogy a svájci hazai össztermék (GDP) a következő időszakban is nő majd, de a lendület némileg mérséklődik.

A svájci központi bank arra figyelmeztetett a közelmúltban, hogy az ország GDP-növekedése 2 százalék körülire mérséklődhet az erős frank hatására.

A frank közel 7 százalékkal drágult az euróhoz képest és 9 százalékkal a dollárhoz viszonyítva az idei év eleje óta, rekordszintre emelkedett mindkét devizával összevetve, ami gyengíti a svájci export versenyképességét.

A svájci cégek közül néhány, köztük a vegyipari Clariant és a gyógyszeripari ellátó Lonza már úgy látja, hogy az erős frank csökkenti profitját. Néhány vállalat pedig már azon gondolkodik, hogy elhalasztja beruházásait, meghosszabbítja dolgozóinak a munkaidejét, akiknek euróban fizetne, illetve külföldre tenné át a termelését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mughuzu565, 2011.07.27 19:16

jaja, erről miért csak most van hír???

-------------------------------
http://kerdesek.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.07.27 18:05

Ideje volt már, mert nem normális az, ha egy ország nem érzi meg azt, hogy eszeveszetten erős a valutája..hallatlan..szóval akkor betehet nekik, na végre egy reális hír
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html