Majdnem közhellyé vált az amerikai közéletben, hogy ha Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje nyeri a novemberi elnökválasztást, akkor csak egy cikluson át tölti be ezt a pozíciót, 2024-ben nem indul újra. Miután 77 éves, nem alaptalan ez a feltételezés - már így is ő a legidősebb politikus, akit valaha az egyik nagy párt jelöltként indít egy elnökválasztáson. Az orvosok szerint ugyan minden rendben van vele, azonban tekintve, hogy nem lesz fiatalabb, ez idővel változhat. Ez a helyzet volt az egyik oka annak, hogy az 55 éves Kamala Harris szenátort választotta alelnökjelöltjéül: a szakértők nem kétlik, hogy azonnal át tudná venni az ország kormányzását, ha Bidennek egészsége megromlása miatt le kéne lépnie a színről.

Ne tegye!

Ugyanakkor számos nagyon nyomós érv szól amellett, hogy Bidennek nem szabad belenyugodnia abba, hogy egyciklusos elnök lesz, sőt, határozottan ki kell állnia amellett, hogy indulni fog 2024-ben - írja a CNN-en megjelent cikkében Lincoln Mitchell, a Columbia University politológus professzora. El kell oszlatnia a kétséget ezzel kapcsolatban, amelyet nem kis részben éppen ő maga keltett. Még elnökjelölt-aspiránsként tavaly októberben azt mondta: nem ígéri meg, hogy egy ciklus után távozik, ám nem feltétlenül kötelezi el magát amellett sem, hogy elindul a 2024-es elnökválasztáson. Jelenleg jól érzi magát, de az nem azt jelenti, hogy két ciklust akar szolgálni. Erről később dönt.

A CNN cikkírója szerint egy hatékonyan dolgozó elnöknek képesnek kell lennie arra, hogy erős pozícióból tárgyaljon a törvényhozás politikusaival, különböző intézményeivel, saját kormányának tagjaival és az állami bürokráciával. A határozott kormányzás érdekében el kell érnie, hogy a politika szereplői közül rá figyeljenek elsősorban, hogy minden nála alacsonyabb szinten lévő politikus és tisztviselő szükségét érezze a dicséretének és tartson a haragjától. Ehhez arra van szükség, hogy a Kongresszus és a kormány emberei úgy gondolják, az elnök még sok éven át a helyén marad.

Lesajnálhatják

Amint Biden jelezné, hogy csak négy évig marad a helyén, a törvényhozás mindkét házának, mindkét pártból való politikusai, sőt még kormányának tagjai is úgy kezelnék, mint egy nyugdíj előtt álló kollégát, akivel legfeljebb azért tartják a kapcsolatot, mert jó sztorikat mesél a régi szép időkről. Emellett amint világos lenne, hogy szabad a pálya, elindulna az utódlásáért folyó harc, főként saját pártján belül. Ez felbontaná az egységet és belső versenyt eredményezne a Demokrata Pártban éppen akkor, amikor egységesen kellene támogatnia az új elnököt programjának végrehajtásában.

Különösen kritikus lenne a helyzet a szenátusban. A novemberi választások eredményeként vagy kis demokrata többség alakul majd ki a törvényhozás felsőházában, vagy marad a republikánus többség. Bárhogy is lesz Bidennek minden egyes szenátor szavazatáért meg kell küzdenie. Sokkal kisebb lenne az esélye a sikerre, ha nem "igazi" elnöknek tekintenék. Ráadásul ha csak néhány demokrata szenátor elnökjelölt-ambíciói feltámadnának Biden beiktatása után, máris saját maguk előtt kezdenék egyengetni az utat, ami rendkívül megnehezítené az elnöknek, hogy csatarendbe állítsa őket a  szavazásoknál.

Változtatni kell!

Bidennek máris gondot okoz, hogy általában egyciklusos elnöknek tekintik, amit a CNN publicistája szerint sürgősen meg kellene változtatnia. Tény, hogy nehéz lenne meggyőzni az amerikaiakat, miért támogassák egy 81 éves ember elnökké választását 2024-ben, ám talán nem reménytelen. Az elmúlt évtizedekben megnőtt az átlagéletkor, és mást jelent az idősnek lenni, mint korábban. Ahhoz, hogy elinduljon négy év múlva, Bidennek - a meggyőző államfői teljesítmény mellett - okosan kellene megszerveznie a kormányzati munkát.

Olyan munkatársakat kell maga mellé vennie, akik át tudják venni tőle a napi robotolást. Arra kellene szorítkoznia, hogy mobilizálja a közvéleményt a kormány politikájának támogatására, részt vegyen a kiemelkedő külpolitikai eseményeken és éreztesse jelenlétét, amikor a legnehezebb alkudozás folyik a Kongresszussal. A mintát Ronald Reagan adhatja, aki éppen ezt csinálta elnöksége alatt, s akinek mentális fittségét megkérdőjelezték második ciklusa idején, 1984 és 1988 között.

Kamala Harris sokat hozott elnökjelölt-párosuknak, mivel centrista is, de egyben balra hajlik, s így segíthet egyesíteni a pártot az elnökválasztás előtt. Nagy hiba lenne azonban, ha a szavazás másnapján Biden versenytársává válna, mert a 2024-es indulására gondolna. Márpedig pont ez történne, ha Bident továbbra is egyciklusos elnöknek tekintik. Ráadásul egy dolog, hogy most az egység egyik kovácsa, 2024-es elnöki indulásának lehetősége ezzel szemben megosztaná a pártot. Röviden: Biden nem teheti béna kacsává magát reménybeli elnökségének első napjától, határozottan el kell köteleznie magát amellett, hogy indulni akar újraválasztásáért.

Idősek diszkriminációja?

Az orvostudomány mai állása szerint az emberi agy éppen úgy öregszik, mint a test. Kutatások szerint a memória és a tudás 60 éves korunkig halmozódik fel és ezt követően nagyjából 80 éves korunkig tartja az elért szintet. Az agy fizikai állapota ugyan romlani kezd, ám ez általában lassú, fokozatos folyamat, nem érinti az emberek mindennapi tevékenységét - mondta a CNN-nek Gary Small, a University of California pszichiátriai és viselkedéstudományi professzora. A kor ugyan az elhülyülés a legnagyobb kockázati tényezője, de nem szabad elfelejteni, hogy ha valaki eléri a 45 éves kort, akkor messze nem olyan jó már a memóriája, mint 20 évvel korábban.

Ilyenkor felejti el az ember, hol hagyta a szemüvegét vagy a kocsikulcsot, gondjai akadhatnak egy-egy-egy név vagy szó felidézésével, ám ezt az állapot viszonylag hosszú ideig változatlan maradhat. Akkor van gond, ha valaki mások segítségére szorul az elhülyülés miatt - ekkor beszélünk demenciáról. Small élesen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy pusztán azért lesajnáljuk idős embereket, mert botladozva fogalmaznak - ami Joe Bidennel gyakran előfordult - , főként egy politikai kampány hajszájában. Szerinte az idős korúaknak ez a megkülönböztetése egyfajta kordiszkrimináció. (Donald Trump az USA elnöke, Biden ellenfele "aluszékony Joe-nak" gúnyolja kihívóját.) Mindenki tudja, hogy sok tényező befolyásolhatja valakinek a mentális fittségét, főként a stressz, ám semmi sem indokolja, hogy ebből a leépülésükre következtessünk.