A brit bíróság Ivica Todoricot házi őrizetre ítélte, elvette az útlevelét és nyomkövető viselésére kötelezte. A tudósítás szerint Todoric angol ügyvédei azzal érveltek a kiadatása ellen, hogy az Agrokor tulajdonosa politikai leszámolás áldozata és Horvátországban nem kapna tisztességes jogorvoslatot. A törvényszék 2018 áprilisára tűzte ki a következő tárgyalást.

A Westminster Magistrates' Bíróság előtt várakozó horvát újságíróknak Todoric úgy nyilatkozott: "örülök, hogy látom Önöket, most pedig hazamegyek". Majd hozzátette, hogy ez egy kis győzelem és mostantól londoni polgár.

Ivica Todoric kedden reggel adta föl magát a brit fővárosban. Angol ügyvédeivel reggel 9 órakor érkezett meg a Charing Cross-i rendőrállomásra, ahol őrizetbe vették és kihallgatták. Todoric ellen két hete adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a horvát ügyészség (DORH) és a múlt héten felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek körözési listájára is.

A 2016-ban csődközelbe jutott Agrokor nemrég elkészített konszolidált pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket.

A Zágráb megyei ügyészség Ivica Todoricot azzal is vádolja, hogy törvénytelenül tett szert több mint egy milliárd kuna (közel 41 milliárd forint) haszonra.

Todoric és két fia, Ante és Ivan Todoric még azelőtt elhagyták Horvátországot, hogy letartóztathatta volna őket a horvát rendőrség. Utóbbi kettő később visszatért az országba és jelentkezett a hatóságoknál kihallgatásra. Ők most szabadlábon védekezhetnek. Szabadlábon védekezhetnek továbbá az Agrokor korábbi vezetői és néhány független könyvvizsgáló is, akiket még október közepén nagyszabású akcióban tartóztattak le a hatóságok Zágrábban. Az ügyészség őket azzal vádolja, hogy hamis pénzügyi jelentéseket fogadtak el és megtévesztették üzleti partnereiket, valamint hiányos dokumentációt vezettek a vállalatnál.

A cégcsoport Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt. Az Agrokoron belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

Címlapkép: Adrian DENNIS / AFP