Szaddám és Castro a leggazdagabb vezetők közt

A Forbes magazin szerint a világ leggazdagabb vezetői között megtalálható Jasszer Arafat és Fidel Castro is, bár vagyonuk a listvezető szaúdi királyénak közelébe sem ér - derül ki az MTI jelentéséből.
Ádám Viktor, 2003. március 4. kedd, 14:05
Fotó:

Az amerikai lap a világ leggazdagabb vezetői között tartja számon Jasszer Arafat palesztin elnököt és Fidel Castrót, igaz vagyonuk korántsem akkora, mint több ősi dinasztia sarjáé.

A legvagyonosabb államfő Fahd szaúd-arábiai király 20 milliárd dollárral. Őt követi 11 milliárd dolláros javaival Brunei szultánja, Hadzsi Muda Hasszanal Bolkiah - áll a Forbes legfrissebb számában.

Szaddám Huszein iraki elnök a harmadik helyen áll megosztva II. János Ádám liechtensteini herceggel. Vagyonuk egyenként valamivel több mint 2 milliárd dollár. Őket követi II. Erzsébet királynő, több mint félmilliárd dollárral, majd Jasszer Arafat következik a sorban, akinek vagyonát a Forbes mintegy 300 millió dollárosra becsüli. Arafatnál a holland királynő, Beatrix úgy 50 millió dollárral szegényebb. A sereghajtó Kuba vezére, Fidel Castro, aki a magazin szerint 110 millió dollárral rendelkezik.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a politikai vezetők anyagi helyzetének megbecslése nem egyszerű feladat. Castro esetében a Forbes arra a megállapításra jutott, hogy a szigetország elnökének vagyona egyenlő a kubai bruttó nemzeti össztermék egy százalékával.

HOZZÁSZÓLÁSOK