BUX
41002

Száguld a lengyel gazdaság

A lengyel GDP bővülése meghaladhatja a 4 százalékot jövőre, alapvetően az Európai Unióból érkező támogatások hatékony felhasználásának köszönhetően - jelentette ki Jerzy Kwiecinski lengyel fejlesztési miniszter.

MTI, 2016. március 15. kedd, 17:50

Kedden tartott sajtótájékoztatóján a miniszter úgy fogalmazott, hogy ha az uniós forrásokat jól használják fel, keresleti és kínálati oldalon is megmutatkoznak a hatásai. A GDP-növekedés jelentősen meghaladhatja a 4 százalékot 2017-ben, majd az 5 százalékot a következő években.

A gyorsabb növekedés az uniós és a hazai források összesített hatásának, valamint az export gyorsabb ütemű növekedésének lesz köszönhető.

A következő években a Lengyelországba beáramló uniós források éves átlagban 1 százalékponttal növelhetik a gazdaság teljesítményét. Idén a GDP növekedését 0,2-0,3 százalékponttal emelhetik meg az uniós pénzek, de jövőre és utána, 2018-ban, a 1,5 százalékpontot is elérheti ez az arány - hangoztatta Kwiecinski. Ezek az előrejelzések csak abban az esetben lesznek helytállóak, ha a világgazdasági környezet stabil marad.

A mintegy 38 millió lakosú Lengyelország Közép-Európa legnagyobb gazdasága, az ország hazai össztermékének növekedése 1992 óta töretlen. Tavaly 3,6 százalékkal nőtt a lengyel GDP a 2014-es 3,3 százalék után. A kormány az idei évre 3,7-3,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol.