Száguld a német lokomotív

Az élénk belső keresletre támaszkodó gazdasági növekedés tavalyihoz hasonló mértékű folytatódását és csökkenő inflációt jelez előre az idei évre február havi jelentésében a Deutsche Bundesbank.
MTI, 2016. február 15. hétfő, 15:33
Fotó: Reuters

A tavalyi utolsó negyedévben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes kalkulációi szerint 0,3 százalékkal nőtt a német GDP az előző negyedévhez képest, mindenekelőtt az élénk lakossági fogyasztásnak köszönhetően. A statisztikai hivatal adatai szerint az export azonban megszűnt a növekedés motorjának lenni.

A Bundesbank február havi jelentésében a negyedik negyedévihez hasonló, elsősorban a javuló foglalkoztatási helyzetből eredő belső keresleti impulzusokra támaszkodó gazdasági növekedést prognosztizált az idei első három hónapra. Az energiaárak csökkenése növeli a lakosság szabadon elkölthető jövedelmét - állapítja meg a jelentés.

A köz- és a magánszféra növekvő megrendeléseinek köszönhetően az év elején újabb lendületet vesz az építőipari konjunktúra. A vállalati szféra egyre nagyobb hajlandóságot mutat a Bundesbank megállapítása szerint eszközberuházásainak fokozására, a vállalatok egy része már kapacitásának felső határánál termel.

Ahhoz azonban, hogy a gazdasági növekedés még nagyobb lendületet vehessen és a vállalatok tovább növelhessék eszközberuházásaikat, arra lenne szükség, hogy az év második felében a külföldi kereslet helyreállásával ismét felpörögjön a feldolgozóipari konjunktúra.

Az olajárak csökkenése miatt az idén a korábban jelzettnél lényegesen kisebb lesz az infláció. A Bundesbank közgazdászai a decemberi prognózisukban jelzett egy százalék helyett az európai uniós harmonizált fogyasztói árindex (hicp) 0,25 százalékos növekedésével számolnak az idei évre. A német költségvetés az idén hitelfelvétel és a deficitkorlátok átlépése nélkül képes lesz finanszírozni a bevándorlók integrálásának milliárdos költségeit. A szövetségi költségvetés tavaly 12 milliárd eurós többlettel zárt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.02.17 13:51

@teuton: miért? ki kérdezett?
Szóval te is annak az elvét vallod, hogy az EU abban nyilvánul meg, hogy Németország kilóra felvásárolta a közép kelet EU országokat, és azok fogják be a pofájukat bármit akar letolni a torkukon mert az így demokratikus?

Mert ha igen, igazán köszönjük, hogy kifáradtál, érzed jól magad! Csak azt nem értem, mi a tökért nem ott osztod az észt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.02.17 13:39

A narancsagyuaknak figyelmebe ajanlom az utolso 2 mondatot, mar ha tudnak olvasni es a plaktlozungokon kivül mast is ertelmezni... De azert meg1x elmagyarazom lassan: Szoval a nemet allamhaztartas nem hianyos, pedig joval többet fizet be az EU-kasszaba mint onnan kap, a minimalber 2650 ft/ora, a szocialis juttatasok fenyevekkel a magyar elött vannak (pl. csaladipotlek 2 gyerekre közel havi 120ezer ft (a meg tanulo gyerekre 35 eves koig jar!)m aki nem eri el a minimalnyugdijat (havi 265ezer ft) annak penzet kiegesziti at allam, stb. A munkanelküliseg 25 ev ota a legalacsonyabb, de nem a küzmunkasok miatt! Soroljam meg tovabb??? Ja, es a tavalyi 1 millio (!) menekült befogadasa sem juttatta csödbe az allamot... Na majd ha MO ennek 10%-at teljesiteni tudja, akkor lehet elöször megszolalni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html