A román statisztikai intézet nem részletezte, hogy az utolsó negyedévi növekedés miért módosult. Ugyanakkor nem változott a tavalyi egész évre kiadott becslés: a részletes adatok szerint is 3,5 százalékos GDP-bővülést regisztráltak 2013-ban. A negyedik negyedévi eredmény éves összevetésben is változatlan, így 5,2 százalékkal, a kiigazított érték szerint 5,1 százalékkal bővült a GDP a tavalyi negyedik negyedévben 2012-höz képest.

A tavalyi növekedéshez elsősorban az ipar járult hozzá, amelynek teljesítménye 8,1 százalékkal javult. Az ágazat 30 százalékban járul hozzá a GDP-hez. A mezőgazdaságban ennél látványosabb, 23,4 százalékos bővülést regisztráltak, de ez az ágazat csak 5,6 százalékban járul hozzá a GDP-hez.

A román gazdaság tavalyi növekedése minden várakozáson felüli, hiszen a bukaresti kormány eredetileg 1,6 százalékos GDP-bővüléssel számolt, később 2,2 százalékra növelte a várakozást, január végén pedig 2,8 százalékra módosította. Idén 2,2 százalékos GDP-bővülésre számítanak, szintén 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél mellett.