Felmerült, hogy a szájvíz inaktiválhatja a koronavírust

A Cardiffi, Nottinghami, Coloradói, Ottawai, Barcelonai és Cambridge-i Egyetem kutatói szerint érdemes lenne alaposabban megvizsgálni, hogy a szájvíz képes-e megsérteni az új koronavírus lipidburkát, és ezzel inaktiválni magát a vírust – írja az Index a Sky News nyomán.
Szász Péter, 2020. május 15. péntek, 08:22
Fotó: Getty Images

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kis mennyiségben etanolt, povidon-jódot vagy cetilpiridinium-kloridot tartalmazó szájvizek keveredhetnek a vírusokat védő, zsírsejtekből álló burokkal. A kutatók ezért további vizsgálatokat sürgetnek, hogy előbb laboratóriumi körülmények közt, majd embereken is teszteljék a már létező, illetve új összetételű szájvizek hatékonyságát a koronavírus ellen - olvasható a portálon.

Valerie O'Donnell, a Cardiffi Egyetem kutatója szerint a szájvizes gargalizálás egyelőre nem merült fel mint a koronavírus elleni küzdelem egy lehetséges eleme, és általában is alulkutatott, pedig ígéretes területről van szó.

HOZZÁSZÓLÁSOK