Szakadárok létrehozták "Ukrajna jogutódját"

Az önhatalmúlag kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár terület, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Ukrajna 19 régiójának képviselői kedden Donyeckben bejelentették, hogy Kis-Oroszország (Malorosszija) néven új államot hoznak létre Ukrajna jogutódaként - idéz az MTI orosz hírügynökségeket.
K. Kiss Gergely, 2017. július 18. kedd, 17:15
Fotó: Napi.hu

Az AP amerikai hírügynökség szerint a bejelentés meglepetést keltett és további kétségeket ébreszt 2015-ös minszki megállapodás betartásával kapcsolatban. Az egyezmény értelmében a harcokat be kell szüntetni, a szakadár területeknek vissza kell térniük ukrán fennhatóság alá, miközben széles körű önállóságot kell kapniuk. A bejelentésről a jelek szerint egyes szakadár vezetők nem tudtak előre és közölték, hogy nem akarnak csatlakozni az új államhoz - figyelmeztet az AP.

Az új állam létrejöttéről szóló "alkotmányos aktust" Olekszandr Timofejev, a Donyecki Népköztársaság (DNR) ügyvezető miniszterelnök-helyettese olvasta fel Donyeckben.

"Ukrajna, mint országnév kompromittálódott"

Eszerint az új állam Ukrajna jogutódja lesz, és azért nevezik Kis-Oroszországnak - amely bizonyos történelmi korszakokban a kelet-ukrajnai régiókat magában foglaló területeknek volt a neve -, mert "Ukrajna, mint országnév kompromittálódott". Az új államnak Donyeck lesz a fővárosa, Kijevet az új ország történelmi és kulturális központjává minősítik át. Az ország állami lobogója Bohdan Hmelnickij zászlaja lesz. Hmelnickij a 17. században élt zaporizzsjai kozák vezető volt, csatlakoztatta Ukrajnát Oroszországhoz, és szobra Kijev főterét díszíti.

"Azt javasoljuk, hogy minden régióból egyénileg válasszanak meg képviselőket az alkotmányozó gyűlésbe, amely megalapítja Kis-Oroszországot, és elfogadja az új alkotmányt" - mondta Timofejev.

Timofejev állítása szerint az új állam létrejötte nem sérti a kelet-ukrajnai rendezést szolgáló minszki egyezményeket. Jevhen Marcsuk, aki Kijevet képviseli a minszki tárgyalásokon, viszont azt mondta a 112 ukrán tévének, hogy a bejelentés teljesen megakaszthatja a tárgyalásokat.

Az ukránok persze nem fogadják el

Petro Porosenko ukrán államfő a Twitter közösségi portálon közzétett szűkszavú megjegyzésében reagált a donyecki bejelentésre, bár egy másik Novorosszija (Új-Oroszország) nevű történelmi régióra utal benne. "A Novorosszija-projekt el van temetve. Ukrajna megújítja szuverenitását a Donyec-medence és a Krím felett" - írta.

A TASZSZ hírügynökség szerint az "alkotmányos aktus" előtt Zaharcsenko felolvasta a Kis-Oroszország létrejöttének szükségességéről szóló politikai nyilatkozatot, és mindkét dokumentumot egyhangúlag fogadták el a donyecki összejövetelen Donyeck és Luhanszk, illetve 19 ukrajnai megye képviselői.

Ukrajna 24 megyéből áll, illetve hozzá tartozik még elvileg az Oroszország által elcsatolt Krími Autonóm Köztársaság is, és önálló közigazgatási egységként Kijev és Szevasztopol városa.

A TASZSZ szerint a donyecki rendezvényen mások mellett jelen voltak Kijev és Kijev megye, illetve több nyugat-ukrajnai megye képviselői is, de Kárpátalja nem szerepel a felsorolásban.

A Luhanszki Népköztársaság kormányának szóvivője, Volodimir Dehtjarenko cáfolta, hogy a donyecki összejövetelen részt vettek volna Luhanszk hivatalos képviselői, mi több - mondta - Luhanszkban nem is tudtak róla, hogy lesz ilyen rendezvény, és a donyeckiek előzőleg nem is egyeztettek velük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2017, 2017.07.19 08:51

@atombandi: "mostmar mehetne a frontalis haboru ellenuk...en nato szinten is beszallnek a donyecki es luganszki feregirtasba"
Látom nem volt elég vérengzés, a féreg libsi még több vért akar.
Kit kellene 'féregirtani'? Az orosz származású ukránokat vagy a fasiszta agresszor ukrán elit vezette ukrán-ukránokat?
Költői kérdés volt, tudom h egy tényeket mellőző ruszofób 'féreg' vagy.
Az ilyen gyűlölködő seggnyaloncokat kellene 'féregirtani', és rögtön sokkal jobb lenne a világ.

Barcelonába is küldenél '1-2 dandárt' 'nato szinten', hogy öldököljék az önállósodni kívánó 'féreg' katalánokat? idióta

A nyugati elit ármánykodása besült ukrajnában. :))
Ideje beletörődni, buta seggnyaloncok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.07.19 00:31

Kösz zseniális napi.hu UI.
Szóval, amíg önrendekezéről volt szó, addig támogathatóak voltak, ugyanis az önrendelkezés lehetne minden büdös libsi jelszava, dehát nem az, mert azt elárulják.
De ez már ebben formában nem arról szól, szóval így inkább irracionális tervnek tűnik, ami javarészt el szokott bukni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.19 00:13

A cikkhez:Ukrajna nemcsak kompromittálódott, hanem totális csődbe is ment, Luganszkot pedig ideje lenne már a valódi nevén nevezni, nem "Luhanszknak" csúfolni, mert azt, ahogy eddig se, ezután már pláne nem fogja így hívni senki, másrészt pont olyan, mintha a szerző Bratyiszlavába vagy Tirgumuresbe készülne ide a közeli városokba. Pont olyan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.07.18 22:23

mostmar mehetne a frontalis haboru ellenuk, a meglepetes ereje mar nem az o kezukben van. onnantol putyinnak is tiszta vizet kellene ontenie a poharba, 1-2 dandar atkuldese nem lenne eleg. en nato szinten is beszallnek a donyecki es luganszki feregirtasba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html