Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Artur Mas, Katalónia elnöke szombaton aláírja azt a rendeletet, amely szerint népszavazást kell kiírni a spanyolországi tartomány függetlenné válásáról. Ezzel veszélyes vizekre evez a központi kormánnyal szemben az elszakadás ügyében folytatott küzdelemben, Madrid ugyanis jelezte: keményen fel fog lépni a spanyol alkotmánnyal ütköző kezdeményezéssel szemben - írja a Financial Times.

A rendeletet egy a referendumokat szabályozó új törvény alapján készítik el. Ezt a jogszabályt a katalán parlament múlt pénteken fogadta el nagy többséggel. A barcelonai tervek szerint a népszavazást november 9-én tartanák, kevesebb mint két hónappal a hasonló skóciai szavazás után, amelyen a skótok 55 százalékos többséggel elutasították országuk kiválását Nagy-Britanniából.

Hátsó gondolatok

A skóciai végeredményt kommentálva Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök nem véletlenül azt emelte ki, hogy a referendum a brit törvények aprólékos betartásával zajlott le. Artur Mas lépése azonban kiélezi a konfliktust a madridi és a barcelonai vezetés között, miután a katalánok óriási többsége támogatja a népszavazás kiírását. A függetlenséggel kapcsolatban már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

A népszavazás csak véleménynyilvánító lenne, azaz - szemben a skóciai szavazással - eredménye nem lenne kötelező érvényű. A katalán politikusok ugyanakkor ugródeszkának tekintik a függetlenség elnyerése felé vezető úton. Szerintük az igenek győzelme rákényszerítené a madridi kormányt, hogy tárgyalásokat kezdjen a békés szétválásról.

Kontra, rekontra

Az országos pártok - a kormányzó konzervatívok és az ellenzéki szocialisták - egyetértenek az elszakadási törekvések elutasításában. Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes megismételte a kormány korábbi álláspontját, miszerint a népszavazási rendelet megjelenése után azonnal felkérik az alkotmánybíróságok, hogy alkotmányellenessége miatt függessze fel annak végrehajtását.

Jogászok és más szakértők egyetértenek abban, hogy a taláros testület el fogja utasítani a referendumot, így a függetlenségi mozgalom nehéz helyzetbe kerülhet. A kemény vonalasok szerint a katalán vezetőknek az alkotmánybírósági elutasítás ellenére folytatniuk kellene a népszavazás előkészítését. A Mashoz közel álló tisztviselők szerint azonban ő jobbnak látná, ha előrehozott regionális választások kiírásával válaszolnának a madridi döntésre.