Szakértő: Skócia elszakadhat Nagy-Britanniától

Frank Tibor egyetemi tanár valószínűnek tartja, hogy Skócia függetlenedni akar Nagy-Britanniától. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója az M1-en szerdán azt mondta: egy megismételt skót népszavazáson - amelyet a skót miniszterelnök már kilátásba is helyezett - többségbe kerülhetnek a függetlenedéspártiak, és ez Skócia elszakadásához vezethet
MTI, 2016. július 13. szerda, 22:29
Fotó: MTI/EPA

Frank Tibor felidézte, hogy az előző népszavazáson is szoros volt az eredmény: akkor 45 százalék ellenében 55 százalék szavazott arra, hogy Skócia Nagy-Britannia része maradjon.

Miután a június 23-i népszavazáson a britek többsége a Brexitre szavazott, úgy döntött, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, Skócián kívül Walesben és Észak-Írországban is felmerült a függetlenedés Nagy-Britanniától. Az ELTE tanára szerint Skócia esetében erre komoly esély van.

A skótok a birodalomépítés időszakában sokat profitáltak az angolokkal kötött szövetségből, most viszont már nincs akkora hasznuk ebből. Emellett Skóciának jelentős gazdasági tartaléka is van - az Északi-tengerben talált olaj -, amelyen nem akarnak osztozni a britekkel - fejtette ki a szakértő.

May megértőbb a középosztállyal

A szerdán hivatalba lépett új brit miniszterelnökről Frank Tibor azt mondta: Theresa May nem azonos a konzervatív párt eddigi elitjével, hanem középosztálybeli. Szerényebb háttere miatt jobban megérti a középosztály problémáit, mint arisztokratikus elődjei. Emellett Theresa May igazi politikus, aki tudomásul veszi a helyzetet, komolyan veszi a Brexitet. Ugyanakkor a Bank of Englandban kezdte pályáját, férje is bankár, ez pedig jót tehet az angol fontnak, amely korábban a Brexit hatására zuhanni kezdett - vélekedett Frank Tibor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

David Dakota, 2016.07.14 08:48

Most már 55-45 nem is jelentős különbség? Két éve még az volt. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html