Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Frank Tibor felidézte, hogy az előző népszavazáson is szoros volt az eredmény: akkor 45 százalék ellenében 55 százalék szavazott arra, hogy Skócia Nagy-Britannia része maradjon.

Miután a június 23-i népszavazáson a britek többsége a Brexitre szavazott, úgy döntött, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, Skócián kívül Walesben és Észak-Írországban is felmerült a függetlenedés Nagy-Britanniától. Az ELTE tanára szerint Skócia esetében erre komoly esély van.

A skótok a birodalomépítés időszakában sokat profitáltak az angolokkal kötött szövetségből, most viszont már nincs akkora hasznuk ebből. Emellett Skóciának jelentős gazdasági tartaléka is van - az Északi-tengerben talált olaj -, amelyen nem akarnak osztozni a britekkel - fejtette ki a szakértő.

May megértőbb a középosztállyal

A szerdán hivatalba lépett új brit miniszterelnökről Frank Tibor azt mondta: Theresa May nem azonos a konzervatív párt eddigi elitjével, hanem középosztálybeli. Szerényebb háttere miatt jobban megérti a középosztály problémáit, mint arisztokratikus elődjei. Emellett Theresa May igazi politikus, aki tudomásul veszi a helyzetet, komolyan veszi a Brexitet. Ugyanakkor a Bank of Englandban kezdte pályáját, férje is bankár, ez pedig jót tehet az angol fontnak, amely korábban a Brexit hatására zuhanni kezdett - vélekedett Frank Tibor.