Számháborúval folytatódott a francia sztrájk

Köszönőviszonyban sincs a rendőrség és a szakszervezetek becslése a tegnapi franciaországi sztrájk részvevőiről.
NAPI, 2010. szeptember 24. péntek, 09:05
Fotó:

A tegnapi 24 órás demonstrációsorozatot szervező francia szakszervezetek szerint a szeptember elejinél is többen, közel hárommillióan vettek részt a megmozdulásokban, a rendőrség azonban csak 450 ezer tiltakozót látott a köztereken. Párizsban a szervezők szerint 300 ezren, a hatósági adatok szerint 65 ezren tüntettek. A hónap elején országosan 2,5 milliós, illetve 1,1 milliós becslések álltak szemben egymással.

A franciák a nyugdíjkorhatár 60 évről 62-re emelése ellen vonultak az utcára, amelyet a törvényhozás alsóháza már elfogadott, a felsőház pedig október 5-én tárgyal. A francia költségvetési hiány hosszú távú kordában tartását szolgáló reform a várakozások szerint simán átmegy a vizsgán.

Nicolas Sarkozy elnök hivatala nem meglepő módon a rendőrségi becsléseknek hisz, ezért úgy értékelte a tegnapi eseményeket, hogy a franciák vagy tudomásul vették a reformot, vagy kifejezette támogatják azt.

Ez a megállapítás talán kissé optimista annak tükrében, hogy a tegnapi sztrájkok miatt nem járt a vasúti szerelvények fele, a párizsi metró járatainak háromnegyede, törölték az Orly repülőtérről induló járatok 50 és a Charles de Gaulle légikikötőből indulók 40 százalékát. Igaz, a legtöbb nemzetközi közlekedési kapcsolatot nem szakította meg a munkabeszüntetés.

HOZZÁSZÓLÁSOK