Folytatódik az orosz-ukrán adok-kapok

Oroszország kiterjesztette az Ukrajnával szemben elrendelt gazdasági ellenszankciókat több mint kétszáz természetes és jogi személyre - jelentette be kedden Twitter-bejegyzésében Dmitrij Medvegyev miniszterelnök.
Domokos Erika, 2018. december 25. kedd, 17:28
Fotó: Shutterstock

Aláírtam egy ennek megfelelő rendeletet. Ez az orosz állam, a vállalatok és az állampolgárok védelmében történt - áll Medvegyev mikroblogján. A miniszterelnök a szankciók elrendelését Kijevnek az orosz állampolgárokkal és vállalatokkal szemben tanúsított barátságtalan cselekedeteivel indokolta - írta az MTI-re hivatkozva a Portfolio.

Egyelőre nem tudni, kik szerepelnek a büntetőintézkedéssel sújtottak kiterjesztett lajstromán.

Oroszország legutóbb novemberben rendelt el szankciókat 322 ukrán politikussal és 68 céggel szemben. A szankciós listára akkor mások mellett felkerült Julija Timosenko és Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök, Arszen Avakov belügyminiszter, Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára is.

Az orosz kormány sajtószolgálatának közleménye szerint az érintettek oroszországi kintlévőségeit és vagyonát befagyasztják, valamint megtiltják számukra a tőketranszfert. Az állásfoglalás ugyanakkor kilátásba helyezte az orosz ellenszankciók eltörlését, amennyiben Ukrajna is eltörölné az orosz állampolgárok, illetve cégek ellen hozott büntetőintézkedéseit.

Oroszország és Ukrajna viszonya 2014-ben romlott meg, amikor Viktor Janukovics ukrán elnök - Moszkva által külföldről támogatott puccsnak tekintett - megdöntése után Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, és Ukrajna keleti részén támogatást nyújtott a Donyec-medencei szakadár erőknek.

Moszkva a kelet-ukrajnai történésekkel kapcsolatban azt hangoztatja, hogy ukrajnai belső konfliktusról van szó, amelynek nem részese, illetve a Krím a helyi lakosság akaratnyilvánítása nyomán "egyesült újra" Oroszországgal. Kijev tagadja ezt, s 2015 januárjában "agresszor országnak" bélyegezte Oroszországot. Ukrajna és Oroszország kölcsönösen szankciókat vezettek be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.12.27 00:24

@Illiberalis:
Lakosságcsere 2019-ben? Szerintem képtelenséget vársz el!
Mit adnának pontosabban kiket "lakosság" címen? Szerinted mennyi kicserélhető ukrán maradt, aki nem menekült el az orosz fennhatóságú területeken?
Másik probléma, hogy önként soha nem fognak lemondani az ukránok egy cm2-ről sem. Ez örökre megmérgezi a viszonyt. Soha nem fognak belenyugodni, soha nem lesznek szövetségesek.
A béke is csak egy módon képzelhető el, ha valamelyik fél leigázza a másikat. Nos nincs illúzióm, hogy ez melyik lehet, de felhívom valamire a figyelmedet!
Ha az ukránok "elesnek" akkor közös határunk lesz az oroszokkal. Az oroszok pedig a történelmi tapasztalatok szerint nem szeretik, ha a határosak olyan kisebb országgal, amelyik nem tartozik az érdekszférájukba.
Nem szeretnék riogatni, talán Neked nem is annyira riasztó, de nekem elegem volt az oroszokból és az orosz érdekszférából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Illiberalis, 2018.12.26 23:33

@antitroll: Maradjunk a realitások talaján: Oroszország nagyhatalom és Ukrajna az érdekszférájába tartozik. Az is realitás, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban az idő az oroszoknak dolgozik. Szintén realitás, hogy Ukrajna az oroszokkal szembeni háborújához sehonnan sem fog hathatós segítséget kapni, sem az EU-tól, sem az USÁ-tól, sem máshonnan. Számukra a legjobb megoldás(lenne!) a "területet békéért" elv alapján(ez Izrael és Egyiptom között működött!) Kelet-Ukrajna egy részéről lemondani az oroszok javára, ott lakosságcserét kezdeményezni és békét valamint szövetségi szerződést kötni az oroszokkal. Ha szövetségesek lesznek és nem marad számottevő orosz kisebbség Ukrajnában, nem fognak az oroszok túlzó követelésekkel előállni.

A konfliktus pedig nem megoldhatatlan, leírtam, mit kell tenni. Ha minden így marad, Ukrajnára több évtizedes nyomor, elszegényedés és kilátástalanság vár. Ha az ukrán vezetők ezt akarják, az is egy lehetőség, kérdés, meddig működik balhé nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.12.26 21:25

@Illiberalis:
Szerinted mit jelent "kibékülni" az oroszokkal?
Úgy érted minden létező követelésüket teljesíteni? Aztán még újabbakat?
Ne írjál már szamárságokat!
Az ukránok konkrétan a szabadságukat féltik, jogosan. Az ukrán területen (nemzetközileg elismert határok között) élő oroszok szintén, hiszen a jelen körülmények között megerősödő ukrán nacionalizmus szintén jogos aggodalmat ébreszt bennük.
Tök mindegy ki kezdte, úgyis ellenkezik a véleményünk és még az is lehet, hogy egyikünknek sem lenne igaza.
A tény, hogy sikerült az orosz-ukrán határra telepíteni egy megoldhatatlan konfliktust. Hogy ez melyik nagyhatalomnak jobb? Hát feltételezem az oroszoknak, de az USA-nak sem rossz... Egy biztos, nekünk nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Illiberalis, 2018.12.26 14:08

A liberális EU feltüzelte a ukránokat az Oroszország ellen(aki természetes szövetségesük!) aztán ott hagyta őket a sz*rban. Világos, hogy az oroszok erősebbek és az ukránok a vesztükbe rohannak, ha nem békülnek ki velük, mert senki sem fog segíteni rajtuk. Ezt csak a hülye ukrán vezetők nem látják.

A Krím elcsatolásába pedig előbb-utóbb mindenki beletörődik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html