Korrupcióellenes harc: van, ahol nagyban csinálják

Majdnem 15 hónappal azután, hogy Szaúd-Arábiában az ország előkelőségét, köztük a trónörökös 11 unokatestvérét, minisztereket, és fegyveres testületek főnökeit a rijádi Ritz-Carlton lakosztályaiba zárták, Mohamed bin Szalmán koronaherceg bejelentette, hogy kifizetődő volt a korrupció elleni harc.
Domokos László, 2019. február 3. vasárnap, 16:55
Fotó: AFP

A herceg által vezetett korrupcióellenes bizottság ugyanis eddig 87 személytől már 107 milliárd dollárt gyűjtött be - részben képpénzben, a többit pedig ingatlanban, cégekben és értékpapírokban - írta a 444.hu a Bloomberg híre alapaján.

Arról keveset tudni, hogyan intézték el a behajtást az érintettekkel. Négy hónapja a koronaherceg arról beszélt, hogy 35 millió dollárt foglyoktól gyűjtöttek be. Voltak olyan milliárdosok, akiket egy év után csak a múlt héten engedtek ki a börtönből.

A 2017 végi leszámolása gyors volt: alig négy órával azután, hogy Mohamed bin Szalmán herceg megalapította a korrupcióellenes hatóságot, a rijádi Ritz-Carlton hotelben foglyul ejtett tizenegy herceget, négy tárcavezetőt és mintegy harminc volt minisztert. Őket aztán súlyos pénzbüntetések megfizetése után engedett szabadon, azzal a feltétellel, hogy teljesen lemondanak a hatalomról.

HOZZÁSZÓLÁSOK