Pénteken Dohában számos OPEC-tagország (Szaúd-Arábia, Algéria, Irán, Kuvait, Líbia, Venezuela, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Nigéria), továbbá a szervezeten kívüli Oroszország képviselői egyeztetnek a termeléscsökkentés lehetőségéről. A pénteki tárgyalás mintegy előkészítője az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok november 30-ikai bécsi ülésének, ahol a termelés csökkentéséről terveznek megállapodást aláírni.

A pénteki egyeztetés kezdete előtt Szaúd-Arábia azt javasolta az OPEC-országoknak, hogy napi 32,5 millió hordóra csökkentsék a termelésüket. Hivatalos adatok szerint az OPEC 14 tagállama napi 33,64 millió hordó kőolajat termelt októberben, ami napi 236 millió hordóval haladta meg a szeptemberi szintet.

A szaúdi javaslatban az nem szerepelt, hogy mikortól kellene csökkentenie az OPEC-nek az olajtermelést. Oroszország olajtermelése 2,3 százalékkal nőtt az év elejétől november 15-éig tartó időszakban éves összevetésben, és várhatóan 540-545 millió tonna lesz az idén.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a napokban azt mondta, hogy jövőre az orosz olajtermelés eléri az 548 millió tonnát. Oroszországban évek óta nő az olajtermelés, 2015-ben átlagosan napi 10,726 millió hordó kőolajat bányásztak. A tavalyi termelés 534 millió tonna volt, ami 1,4 százalékkal haladta meg a 2014. évit.

Elemzők azt mondták, hogy a szaúdi javaslatnak emelnie kellett volna péntek délelőtt a kőolaj árát, ez azonban elmaradt a dollár erősödése miatt. Az erősödő dollár visszafogja a külföldi olajvásárlásokat, mert a magasabb dollárárfolyam mellett megdrágul a dollárban jegyzett kőolaj beszerzése.

Délelőtt 10 óra körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 62 cent csökkenéssel 45,87 dolláron állt.