Száz évre építették a szuperbiztos hidat

Egy több ezer oldalas német szabálygyűjtemény alapján tervezték meg Szerbia új hídját, amely eddig azért volt 100 százalékig biztonságos, mert nem volt rajta forgalom. Mostantól viszont 100 évig kell szolgálnia.
Barabás Júlia, 2018. szeptember 2. vasárnap, 14:40
Fotó: Napi.hu

A vasúti forgalom már április elején megindult az 1999-ben lebombázott régi Zezelj-híd helyén épült új hídon, a közúti forgalom azonban akkor nem vehette kezdetét, mert a hídhoz tartozó bekötőutak még nem készültek el - emlékeztetett a vajdasági Magyar Szó abból az alkalomból, hogy a hét végén másodszor is átadták a hidat.

Az építkezés 2012 áprilisában kezdődött, és a tervezett 2013 helyett 2018-ra fejeződött be. A költségek is folyamatosan növekedtek: a végleges összeg 55 millió euró (18 milliárd forint, több mint egy focistadion ára) lett, amiből 30 milliót az Európai Unió fizetett. A legutolsó információk szerint a bekötőutak kiépítésére négymillió eurót kellett elkölteni.

Az új híd 474 méter hosszú, 31 méter széles, két vasúti vágány, két közútszakasz, ugyancsak két-két járda és kerékpáros út van rajta. Aleksandar Bojovic mérnök elmondása szerint európai, főként németországi standardokat tartalmazó, háromezer oldalas dokumentumhoz tartották magukat a kivitelezők az építkezés során. A hidat 100 évre tervezték.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK