Százezer cég állt le Romániában

A válság mellett a bevezetett átalányadó számlájára írják a szakértők az ideiglenes vagy végleges cégleállások számának több mint hétszeres szintre emelkedését.
NAPI, 2009. július 9. csütörtök, 17:20
Fotó:

Több mint százezer cég szűnt meg vagy volt kénytelen felfüggeszteni működését Romániában az első félévben, ez a szám hétszer nagyobb a tavalyi hasonló időszakhoz képest, derül ki a román országos cégnyilvántartási hivatal statisztikájából - írja az MTI Eco.

A vállalatok többsége - azaz 80 ezer cég - csak ideiglenesen szüntette be tevékenységét, körülbelül 26 ezret viszont felszámoltak az Agerpres hírügynökség szerint, január és június között időszakban összesen 106 221 cég szüneteltette tevékenységét ideiglenes felfüggesztés vagy a nyilvántartásból való törlés révén. Tavaly ugyanebben az időszakban csak 14 500 ilyen cég volt.

Az okok között előkelő helyen áll a május 1-től bevezetett átalányadó, ami szerint a veszteséget vagy nagyon csekély nyereséget kimutató vállalatok is fizetnek minimális adót, éves forgalmuk alapján, ennek minimális mértéke 2 200 lejtől (mintegy 500 eurótól) 43 000 lejig (körülbelül 10 ezer euróig) terjedhet.

Az átalányadót a román kormány tagjai többször is bírálták: korábban a szociáldemokrata Constantin Nita, kis- és középvállalkozásokért felelős miniszter, legutóbb pedig a szociáldemokratákkal együtt kormányzó demokraták egyik meghatározó embere, Adriean Videanu gazdasági miniszter is kijelentette, hogy szerinte hibás döntés volt az adó bevezetése.

HOZZÁSZÓLÁSOK