Százezer közalkalmazott kerül utcára Romániában

Várhatóan augusztustól alkalmazzák Romániában a közalkalmazotti bérek 25 százalékos és a nyugdíjak 15 százalékos lefaragását.
NAPI, 2010. június 18. péntek, 11:22
Fotó:

A lakosságot csak augusztustól érintik a román kormány által a múlt héten elfogadott megszorítások, hiszen a bér- és a nyugdíjcsökkentést magába foglaló megszorító csomag várhatóan júliustól lép érvénybe. A kormány egyelőre az év végéig tervezi alkalmazni a megszorításokat, a továbbiakban a gazdasági kilátások függvényében dönt az intézkedések érvényességének a meghosszabbításáról vagy eltörléséről - számolt be a Kossuth Rádió.

A csomag érvénybe lépése még megakadályozható, amennyiben a román alkotmánybíróság megalapozottnak találja a bizalmatlansági indítványával már elbukott ellenzék által benyújtott alkotmányos kifogásokat. A taláros testület várhatóan a jövő héten dönt.

Vladescu arról is beszélt, hogy legalább 100 ezer közalkalmazottat kell elbocsátani az idén ahhoz, hogy a közszférában dolgozók fizetését a jövő évtől ismét növelni lehessen. Emlékeztetett arra, hogy a román kormány által a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) megküldött szándéknyilatkozat 70 ezres létszámcsökkentést irányoz elő, így 2011-ig 1,36 millióról 1,29 millióra kell csökkenteni a közalkalmazottak számát. A tárcavezető szerint azonban legalább 100 ezer embernek kell utcára kerülnie, hogy emelni lehessen az állásban maradt közalkalmazottak bérét.

A Krónika című erdélyi napilap szerint a jövő évtől még nem állnak vissza a bérek a jelenlegi szintre, miután augusztustól várhatóan egynegyeddel csökkennek. Emil Boc román miniszterelnök tanácsadója, Andrea Vass szerint ugyanis januártól nőni fognak a fizetések, de nem érik el még jelenlegi szintet, erre fokozatosan kerül sor.

Ennél sokkal borúlátóbb Lucian Croitoru, a román jegybank elnökének a tanácsadója, aki szerint a megszorító intézkedéseket másfél-két éven át kell alkalmazni ahhoz, hogy kifejtsék a tőlük várt hatást, és csökkenjen Románia költségvetési hiánya.

HOZZÁSZÓLÁSOK