Százezrek tüntetnek Trump ellen Washingtonban

Több százezer Trump-ellenes tüntető részvételével szombat délben nagygyűléssel kezdetét vette a Nők menete elnevezésű washingtoni demonstráció. A szervezők és a résztvevők a megmozdulással üzenik az új kormányzatnak és a világnak is, hogy a női jogok emberi jogok.
MTI, 2017. január 21. szombat, 21:16
Fotó: MTI/EPA

A különböző nőjogi szervezetek és csoportok által szervezett megmozdulásra az Egyesült Államok több szövetségi államából érkeztek résztvevők az amerikai fővárosba. A tüntetők szombat délelőtt a Capitolium előtti hosszú téren, a Mallon gyülekeztek, sokan Hillary Clinton vesztes demokrata elnökjelöltet támogató táblákat tartottak a kezükben, mások Trump-ellenes jelszavakat skandáltak, de a legtöbben az abortusz jogának megtartása mellett síkraszálló táblákat emeltek a magasba.

Akadtak olyanok is, akik a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról beszéltek amerikai televíziós tudósítóknak. A sokféle céllal érkező tüntetőket egyetlen dolog tartja össze: a Trump-ellenesség.

Hillary Clinton, akit egyes - a közösségi médiában keringő - információk szerint a szervezők nem hívtak meg a megmozdulásra, szombaton reggel Twitter-üzenetben biztosította támogatásáról a tüntetőket, s azt írta: "Köszönet, hogy kiálltok, felemelitek szavatokat, és meneteltek az értékrendünkért".

A tüntetés szervezőbizottsága szombaton nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte: "A választási kampány retorikája sokunkat sértett és fenyegetett. A nők menete azt az egyértelmű üzenetet küldi új kormányzatunknak és a világnak is már az első napon, hogy a női jogok emberi jogok".

A szervezőbizottság öttagú tiszteletbeli elnökségében olyan ismert személyiségek foglalnak helyet, mint a hetvenes évekből ismert Angela Davis polgárjogi harcos, Harry Belafonte színész vagy Gloria Steinem, az amerikai feminista mozgalom képviselője.

A tüntetők menete helyi idő szerint déli egy órakor indult meg, miután beszédek hangzottak el. Beszédet mondott mások között Gloria Steinem, aki "mentálisan instabilnak" nevezte Donald Trump elnököt, továbbá Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Van Jones demokrata párti politikai aktivista, a CNN hírtelevízió kommentátora.

Michael Moore filmrendező beszéde közben látványosan széttépte a The Washington Post címoldalát, amiért a lap azt írta, hogy "Trump átvette a hatalmat", ami szerinte nem igaz. "A hatalom itt van nálunk, mi vagyunk Amerika többsége" - kiáltotta.

Ashley Judd színésznő egy ismeretlen verset idézve azt mondta, hogy "Hitlert érzem ezeken az utcákon". Megjelentek a Demokrata Párt kongresszusi politikusai közül is néhányan, így Debbie Wasserman Schultz képviselő, a Demokrata Országos Bizottság manipulációk miatt lemondani kényszerült volt vezetője is, aki arra buzdította az egybegyűlteket, hogy tanúsítsanak ellenállást az új kormányzattal szemben, amelyet a női jogokra nézve fenyegetőnek minősített.

Washington mellett több amerikai nagyvárosban - Bostonban, Chicagóban, Seattle-ben, Denverben vagy Los Angelesben is - megrendezik a Nők Menetét".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antonchigurs, 2017.01.22 12:51

@laci_52: Csak részben van igazad testvérem!
A nigrók, mindig találnak arra alkalmat, hogy egy kis hőbörgéssel egybekötve fosztogassanak, ebben semmi új nincs, abban viszont igen, hogy a vesztes psychopata-parkinson kórost, úgy kell a még a hatalmon lévő nigrónak felhívnia, hogy gratuláljon a győztesnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.01.22 12:40

@POTUS:
Ne reménykedj, a te nézeteid helye a szellemi pöcegödörben van, aki a nyugdíjasoktól még a szavazati jogot is elvenné, aki saját szüleit is gyalázza, hogyan értékeljünk téged és véleményét bármilyen témában.
Sehogy!
véleményed nem számít, még Trampli esetében sem, akkor sem ha bizonyos alantas ösztönökben van némi hasonlóság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.01.22 11:54

Itt egy kis többség:

"11:45 a.m.

Figures from transportation officials in Washington suggest more people may be on the National Mall for the women's march than came for President Donald Trump's inauguration.

As of 11 a.m. Saturday, 275,000 people had taken trips on the city's subway system.

On Inauguration Day, 193,000 trips had been taken as of that time, and the rail system opened an hour earlier that day, at 4 a.m.

Saturday's ridership figures were more than eight times a normal Saturday and busier than most weekdays.

In addition, some 1,800 buses were registered to park in the city. Greyhound reported adding more buses from New York. And a commuter rail system in Washington added five times its normal capacity to help deal with the crowds."

https://apnews.com/171bf67526014cc9b46baf81a355015e/The-Latest:-New-estimate-pegs-Women's-March-at-half-million?utm_campaign=SocialFlow&utm_source=Twitter&utm_medium=AP

Noha a Trümp sajtósa szerint: "...God had stopped rain from falling during his speech..."

Csodás!!! trümp és Isten együtt dolgoznak.

A zorbán meg sehol?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.01.22 11:49

@POTUS:

Ja, szovjetoroszbarna, a bérliberálisok ilyenek.

Viszont te nem vagy sem bér, sem liberális, ezért elfogadod mindig a többség döntését.

Mert te meg olyan vagy.

Mérsékelt, megértő, nem zúzol, nem törsz - mert te még okos is vagy.

Hallatlanul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.01.22 11:47

@tepsi:

Női jogok, emberi jogok - kivéve azokét, akiknek ilyesmi nincsen.

Kölnben zaklattak, de jogaik vannak.

Másutt zaklatnak, de jogaik sincsenek.

ne keverd, különösen, ha az utóbbi a kedvenc álláspontod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html