Százezreket evakuáltak a Fülöp-szigeteken

Több százezer embernek kell elhagynia otthonát a Fülöp-szigetek keleti részén egy tájfun miatt, amely várhatóan karácsony első napján érkezik oda.
Inforádió, 2016. december 24. szombat, 17:46
Fotó: Reuters

A Nock-Ten nevű trópusi viharban a szél erőssége el fogja érni a 220 kilométert is óránként, amikor lecsap a Manilától 360 kilométerrel keletre lévő Cantanduanes szigetre - közölte az amerikai hurrikán-előrejelző központ az inforadio.hu szerint.

A szigeten mintegy 250 ezer ember él. A tájfun hétfőn már az ország fő szigetén, Luzonon fog járni. Cantanduanes szigete a Bicol régió része, ahol körülbelül 5,5 millió ember él.

A tájfunok általában ezt a régiót érik el először a szigetországban. A katasztrófavédelem szerint Bicolban 400 ezer embert kellene kimenekíteni otthonából, de ehhez nincs elég szükségszállás, ezért arra kérik a veszélyben lévőket, hogy aki teheti ideiglenesen költözzön távol lakó rokonához, barátjához.

Tudósok szerint az utóbbi években a klímaváltozás miatt a trópusi viharok hevesebbek mint korábban voltak. 2013-ban a Haiyan szupertájfun 7350 ember halálát okozta a Fülöp-szigeteken.

HOZZÁSZÓLÁSOK