Azt akarták bizonyítani, hogy képesek mozgósítani a következő két évre szóló, összesen 65 milliárd eurós nadrágszíjmeghúzás ellen. Azzal fenyegetőznek, hogy szeptemberben általános sztrájkot hirdetnek.

A Mariano Rajoy miniszterelnök vezette jobboldali parlamenti többség csütörtökön fogadta el a takarékossági intézkedéseket, amelyek részeként felgyorsítják a nyugdíjkorhatár 65 évről 67 évre emelését, és 18-ról 21 százalékra növelik az áfát. Emellett megvonják a közalkalmazottaktól a karácsonyi pluszpénzt, de a legnagyobb felháborodást a munkanélküli segély megkurtítása váltotta ki.

A felvonulók között ott volt több állami szektor dolgozója, például rendőrök, katonák, bírák és ügyészek.

Alfredo Perez Rubalcaba, a baloldali ellenzék vezére azzal vádolta a kormányt, hogy az európai uniós intézmények bábjaként cselekszik. "Üljetek föl a repülőre, menjetek Brüsszelbe, és mondjátok meg nekik, hogy barbárság ez a megszorítás" - mondta.

A hírek szerint a tiltakozó megmozdulás után a rendőrség a tüntetők kisebb csoportjai ellen gumilövedéket is bevetett, hogy szétoszlassa a tömeget. Sérülésekről, őrizetbe vételekről nem érkezett jelentés.