Százezren tüntettek a megszorítások ellen Madridban

Csaknem százezren vonultak az utcára csütörtök este a spanyol fővárosban, tiltakozva a jobboldali kormány újabb szigorú megszorító intézkedései ellen. Nemcsak a fővárosban, az egész országban tiltakozó megmozdulások voltak; összesen több mint 80 településről jelentettek tüntetést. Az akciót a két legnagyobb spanyol szakszervezet szervezte.
Inforádió, 2012. július 20. péntek, 07:50
Fotó: Napi.hu

Azt akarták bizonyítani, hogy képesek mozgósítani a következő két évre szóló, összesen 65 milliárd eurós nadrágszíjmeghúzás ellen. Azzal fenyegetőznek, hogy szeptemberben általános sztrájkot hirdetnek.

A Mariano Rajoy miniszterelnök vezette jobboldali parlamenti többség csütörtökön fogadta el a takarékossági intézkedéseket, amelyek részeként felgyorsítják a nyugdíjkorhatár 65 évről 67 évre emelését, és 18-ról 21 százalékra növelik az áfát. Emellett megvonják a közalkalmazottaktól a karácsonyi pluszpénzt, de a legnagyobb felháborodást a munkanélküli segély megkurtítása váltotta ki.

A felvonulók között ott volt több állami szektor dolgozója, például rendőrök, katonák, bírák és ügyészek.

Alfredo Perez Rubalcaba, a baloldali ellenzék vezére azzal vádolta a kormányt, hogy az európai uniós intézmények bábjaként cselekszik. "Üljetek föl a repülőre, menjetek Brüsszelbe, és mondjátok meg nekik, hogy barbárság ez a megszorítás" - mondta.

A hírek szerint a tiltakozó megmozdulás után a rendőrség a tüntetők kisebb csoportjai ellen gumilövedéket is bevetett, hogy szétoszlassa a tömeget. Sérülésekről, őrizetbe vételekről nem érkezett jelentés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.07.20 14:08

@RealMan:
Igazad van, a görögöknek is segített :) Minden problémájuk megoldódott.

Egyébként az IMF kitalál nekünk egy-két böszme megszorítást és itt is kimennek a megszorítócsomag ellen tüntetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2012.07.20 09:40

@SzaszaG:
DE kimentek az utcára. A mostani magyarok meg nyalnak Orbánnak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.07.20 08:18

Hiába, kimondhatjuk: Spanyolország csődben. Látható volt már akkor amikor az ECB-nek kellett vàsárolni a papírjait, 9% hiány (ez nálunk is hozzájárult a csődhelyzethez), 20 feletti munkanélküliség. Csidálkozom, hogy még nincs 10% felett a hozam. Lehet készülni az euro gyengülésére, pénznyomtatás lesz.

A spanyolok persze, hogy tüntetnek, mint a görögök. Hozzászoktak a jôhoz, nem esik jól húzni egy kicsit a nadrágszíjon, hogy rendben legyen a költségvetés. Nálunk sem merte/tudta rendbe rakni az mszp soha. Ahogy látjuk ez csődhöz vezet előbb-utóbb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html