Az európai villamosenergia-átviteli rendszerirányítók szervezete (ENTSO-E) nyilvános konzultációra bocsátotta a 2012-es tízéves hálózatfejlesztési tervét. A dokumentum 104 milliárd eurós beruházást tart szükségesnek a körülbelül 51,5 ezer kilométer európai nagyfeszültségű távvezeték építése vagy felújítása céljából. A csomagban több mint 100 európai jelentőségű projekt szerepel.

A jelenlegi projekteket az ENTSO-E 2010-es, bevezető projektjéhez hasonlítva megállapítható, hogy a hosszú engedélyeztetési eljárások miatt minden harmadik tervezett beruházás megvalósítása késik. A rendszerirányítók szervezete ezért komoly előrelépésnek tekinti az Európai Bizottság készülő energiainfrastruktúra csomagjában szereplő, az átviteli infrastruktúra-projektek gyorsítására vonatkozó javaslatokat, főként az egyablakos ügyintézési rendszerre, illetve az engedélyeztetési eljárások határidejének pontos megállapítására vonatkozó részeket. Az elemzés szerint az azonosított szűk keresztmetszetek 80 százaléka a megújuló energiaforrások közvetlen vagy közvetett integrációjával függ össze. A megújuló-felhasználás növekedése egyre nagyobb és kiszámíthatatlanabb teljesítményáramlásokat eredményez, leginkább észak-déli irányban, illetve keletről dél és nyugat felé a Balkán-félszigeten.

A páneurópai projektek kivitelezése 170 millió tonnával csökkentheti a széndioxid-kibocsátást, amelyből 150 millió tonna a megújuló technológiák alkalmazásából, 20 pedig a további piacintegráció pozitív hatásából adódna.

A bevezető (pilot) hálózatfejlesztési terv megalkotása óta az ENTSO-E célja a módszertan fejlesztése, az érdekeltek bevonása és egy olyan modell létrehozása, amely mind alulról felfelé, mind pedig fentről lefelé építkező forgatókönyvek megalkotását lehetővé teszi.