Nem kevesebb, mint 1,5 milliárd dollár kínai pénz égeti a zsebét a varsói CEE Equity Partners tőketársaságnak. A cég vezetője, Rafal Andrzejewski a távol-keleti megbízók kérését követve Tallinntól Tiranáig keresi azokat a projekteket az európai feltörekvő országokban, amelyekre elkölthetik a befektetésre szánt forrást - derült ki a Financial Times cikkéből.

Kína megvetette a lábát Afrikában, ám Európában erősen lemaradt olyan versenytársával szemben, mint Dél-Korea. A kínai befektetők zsíros befektetésekre vágynak, legyen szó valamilyen eszköz - cég, ingatlan - megvételéről vagy fejlesztési projektről. A lengyel tőketársaságra az előőrs szerepét osztották, a cég vezetője egyfolytában utazik a régióban, hogy felhajtsa a legjobb lehetőségeket.

Jöhet a nagy hullám

A szerepünk az, hogy megmutassuk a megbízónk jóindulatát. Ez a kezdet, amely meggyőzheti az fogadó országokat arról, hogy a kínaiak jó dolgokat segítenek életre kelteni, amikor idehozzák a pénzüket - fejtegette Andrzejewski. Valószínűleg csak az élén haladunk a régióba irányuló nagyobb befektetési hullámnak. Szemben Afrikával, ahol erős a kínai tőke jelenléte, és szemben azzal, hogy az elmúlt években drámaian nőttek az európai befektetések is, a világ második legnagyobb gazdasága lemaradásban van versenytársaival szemben.

Az USA és Japán jóval hamarabb lépett piacra az öreg kontinensen, ám nemcsak ez a két ország előzi meg Kínát. Dél-Korea jelentős kapcsolatokat épített ki, különösen a régió közepén. A Hyundai és a Kia eurómilliárdokból építette fel autógyárait Csehországban és Szlovákiában. Emellett Koreai befektető szerezte meg a cseh nemzeti légitársaságot és egy közös vállalkozás formájában beszálltak a prágai repülőtérbe is.

Minden ország célország

Dél-Korea számos befektetéssel van jelen Kelet-Közép-Európában, néhány lépéssel megelőzik a kínai vállalatokat - ismeri el Vang Hung-vej, a másfél milliárdos tőkét biztosító Export-Import Bank of China igazgatóhelyettese. A megbízó és a lengyel tőketársaság vezetői hetente egyeztetnek a lehetőségekről. A CEE Equity Partnersé a döntés joga annyi megkötéssel, hogy az infrastruktúra, a távközlés, az energetika és az egyedi gyártás területén keressen üzleteket hét-kilenc éves futamidővel.

Vang azt a feladatot kapta bankjától, hogy legalább egy projektet találjon mind a 16 régiós országban, a Baltikumtól a volt Jugoszlávia utódállamaiig. A CEE Equity Partners szeptember közepe óta négy befektetésről döntött Lengyelországban és Magyarországon. (Az előbbi országban például szélerőmű-beruházásba, az utóbbiban oktatási intézménybe szállt be a lengyel vállalkozás.)

Kaszálnak a szerbek

A kínai befektetések térképén eddig a legnagyobb helyet Szerbiának sikerült elfoglalnia, ahova több mint kétmilliárd dollár (1,86 milliárd euró) áramlott az ázsiai országból. Részben ugyanezt az országot érinti a Budapest-Belgrád vasúti összeköttetés fejlesztésére szánt 1,5 milliárd euró is. Montenegróban és Macedóniában több mint egymilliárd eurónyi kínai tőkéből építenek új autópályákat.

A kínaiak nagy lehetőséget látnak abban, hogy a következő években, évtizedekben csökkenni fog a régió felzárkóztatására költhető uniós tőke - fejtegeti Andrzejewski. Ennek a helyére benyomulva a következő időszakban - Latin-Amerika mellett - Európában akarják megvetni a lábukat. A pekingi vezetés keresi azokat a lehetőségeket, amelyek kívülről is támaszt adhatnak a hazai gazdaság bővülésének. A nagy kínai cégek főként a hazai piacra koncentrálnak, de eljön az idő, amikor kifullad az ebben rejlő húzóerő - fejtegeti a lengyel menedzser.