Az EBRD csütörtökön Londonban kiadott közleménye szerint a két bank együttműködésének célja a térségi reálgazdaságok finanszírozási forrásainak bővítése.

A tervezett csomag három külön hitelkeretet tartalmaz. Ebből 50 millió eurót a magyarországi CIB Bank kap, az összeg másik felén az Intesa boszniai és szerbiai érdekeltségei osztoznak.

A CIB Banknak nyújtandó keret egy része forinthitel; ennek célja a helyi valutában történő hitelezés elősegítése és a fedezetlen helyi kölcsönfelvevők devizakockázatainak csökkentése - közölte az EBRD.

Az Intesa Sanpaolo csoportnak felajánlott EBRD-finanszírozás része annak a közös tőkejuttatási kezdeményezésnek, amelyet tavaly indított el az EBRD, a Világbank és az Európai Beruházási Bank (EIB).

Az éppen egy éve nyilvánosságra hozott program alapján a három nemzetközi pénzintézet külön hiteltámogatási csomagot állított össze a kelet-európai gazdaságok számára, összesen 24,5 milliárd eurós kerettel.

Ehhez a csomaghoz a legnagyobb hozzájárulást az EIB adja, 11 milliárd euróval. Ennek a részcsomagnak a kedvezményezettje a közép-, kelet- és dél-európai kis- és középvállalati szektor.

A Világbank hozzávetőleg 7,5 milliárd euróval járul hozzá a csomaghoz, ebből összesen 3,5 milliárd euró jut a feltörekvő európai bankszektor problémáinak kezelésére.

Az EBRD 2009-2010-re 6 milliárd euróig terjedő összeget különít el a térségi pénzügyi szektornak, valamint a kis- és középvállalatoknak befektetés, adósság- és kereskedelemfinanszírozás formájában.

A kelet-közép-európai átalakulási folyamat finanszírozására 1991-ben életre hívott londoni banknak már volt az Intesa Sanpaolo-tranzakcióhoz hasonló, magánbankokkal közös kezdeményezése a kelet-európai reálgazdaságok hitelezésének támogatására.

Az EBRD tavaly májusban bejelentette, hogy az UniCredit bankcsoport nyolc kelet-európai - köztük magyarországi - érdekeltségében hajt végre összesen 432,4 millió euró befektetést. Az UniCredit magyarországi részlege 50 millió euró EBRD-tőkét kapott a kis- és középvállalati hitelezés támogatására.

Tavaly júliusban az EBRD a Société Générale bankcsoporttal indított 400 millió eurós közös hitelprogramot, szintén a közép-kelet-európai kis- és közepes vállalatok hitelellátásának javítására.

Az EBRD éppen e héten jelentette be, hogy növekvő vesztesége ellenére több mint 50 százalékkal rekordösszegre emelte kihelyezéseit tavaly a működési területéhez tartozó harminc országban.

A Londonban közzétett éves eredményjelentés szerint a bank 2009 egészét 746 millió euró (több mint 200 milliárd forint) - tartalékolás után számolt - nettó veszteséggel zárta. Egy évvel korábban a bank 602 millió eurós nettó veszteséget jelentett; az volt az EBRD első veszteséges éve az 1998-as orosz fizetési válság óta.

Mindezek ellenére az EBRD 2009-ben 55 százalékkal 7,9 milliárd eurós rekordszintre növelte finanszírozásait tevékenységi országcsoportjában. A kihelyezések zöme a pénzügyi szektornak jutott, mert a bank elsődleges célja volt a hitelezés fenntartásának elősegítése a válságidőszakban, elsősorban a kisvállalatok számára.