Az újság információi szerint a kínai kormány a városiasodást elősegítő új központi terven dolgozik, amelynek értelmében a migráns munkások városi lakosokká válhatnának, így mélyebben integrálnák őket a kínai társadalomba és szélesítenék alapvető jogaikat.
A jövőben lehetővé válna, hogy - a jelenlegi szigorú lakhely-regisztrációs rendszert felülírva - a migráns munkások azokban a városokban kapjanak letelepedési jogot, amelyekben dolgoznak - írja a lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva. A legnagyobb városokra, így Pekingre vagy Sanghajra ugyanakkor nem vonatkoznának az új szabályok.

A jelenlegi rendszer engedélyhez köti a vidékiek szabad városi lakosokká válását, és szigorúan szabályozza, hogy a kínai lakosok kizárólag bejegyzett lakóhelyükön részesülhetnek különböző ellátásokban. Ezzel teljesen kizárja például a migránsok részvételét a városi egészségügyi, oktatási és nyugdíjrendszerekben. A hukou regisztrációs rendszer ráadásul nemcsak a migráns munkásokra, hanem azok gyermekeire is vonatkozik, generációk előrejutását megnehezítve és szétszakadt családokat teremtve ezzel.

Az évek óta komoly társadalmi feszültségeket okozó, elégedetlenséget tápláló kérdés azért kiemelkedő fontosságú, mert a novemberben megválasztott új kínai vezetés - legfőképp pedig a miniszterelnöki szék várományosa, Li Ko-csiang - által hangoztatott urbanizációs törekvések megvalósításának a fő akadálya lehet, ha nem találnak rá megoldást.

A hivatalos statisztikák szerint tavaly az egész országban 158,6 millió migráns munkás hagyta hátra otthonát és vándorolt városokba, jobb megélhetést remélve. Közülük csupán 14 százalék részesült nyugdíjbiztosításban és 17 százalék egészségügyi szolgáltatásokban az új lakóhelyén.