Egyre kevesebb a szegény ember - friss adatok

A Világbank legújabb adatai szerint jelenősen csökkent a mélyszegénységben élők száma a világon, ami főleg a Kelet-Ázsia gyors gazdasági növekedésének köszönhető.
Vég Márton, 2018. szeptember 24. hétfő, 14:51
Fotó: Reuters

Az extrém szegénységben élők száma 750 millió fő alá esett a Világbank legfrissebb jelentése szerint, ami a legalacsonyabb szám azóta, hogy 1990-ben a szervezte elkezdte az erre vonatkozó adatok gyűjtését. 25 év alatt így több mint egymilliárd emberrel kevesebb a szegény a világon - írta a portfolio.hu.

A Világbank adatai szerint az extrém szegénységi ráta 10 százalékra csökkent 2015-ben, becsléseik szerint pedig ez a szám tovább csökkent az elmúlt három évben. A Világbank megfogalmazása szerint az tekinthető extrém szegénységben élőnek, aki kevesebb mint 1,9 dollárból él naponta vagy kevesebb mint 694 dollárból évente.

1990-ben, amikor a Világbank elkezdte gyűjteni az erre vonatkozó adatokat, még 1,9 milliárd ember élt mélyszegénységben a világon, ami a teljes populáció 36 százalékát jelentette. Ehhez képest 2015-ben ez a szám már 736 millióra csökkent. Amellett, hogy egyre csökken a mélyszegénységben élők száma, érdekes adat az is, hogyan tolódott el a szegény emberek földrajzi eloszlása: 1990-ben még közel egymilliárd szegény ember élt Kelet-Ázsiában, de gyors gazdasági növekedésnek köszönhetően ez a szám 2015-re 47 millió főre csökkent a cikk szerint.

Dél-Afrikában is csökkent a mélyszegénységben élők aránya az 1190-es 47 százalékról 12 százalékra, miközben a Szubszaharai Afrikában a szegény emberek száma 278 millióról 400 millióra nőtt, ami egy gyors népességnövekedés eredménye. Ez utóbbinak tudható be, hogy bár a mélyszegénységben élők többen lettek, de arányuk a népességen belül 54 százalékról 41 százalékra csökkent 25 év alatt- írta a portfolio.hu

Forrás: Reuters/Thomas Peter

HOZZÁSZÓLÁSOK