"Szegény" csehek

A harmadik negyedévben öt százalékra gyorsult a cseh éves gazdasági növekedés (GDP) az előző negyedévi 4,7 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában az előzetes adatokat az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. november 14. kedd, 15:00
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

Negyedéves összehasonlításban a harmadik negyedévben csak 0,5 százalékos volt a növekedés, miután az autógyárak, amelyek termelése erősen befolyásolja a GDP alakulását, a nyári hónapokban kevesebbet dolgoztak, mert munkásaik jelentős része szabadságra ment.

Gazdasági elemzők éves szinten 4,7 százalékos, negyedéves szinten pedig 0,2 százalékos növekedésre számítottak. A CSÚ új adatai alapján az elemzők többsége azzal számol, hogy a cseh gazdaság éves összehasonlításban 2017-ben nagy valószínűséggel 4,5-5 százalékkal erősödik, ami magasabb a korábbi előrejelzéseknél.

A GDP gyorsabb növekedését a július-szeptember időszakban elsősorban a háztartások fokozatosan emelkedő fogyasztása és a nagyobb beruházási kedv befolyásolta. A statisztikák szerint erősödött az ipari termelés és növekedtek a szolgáltatások is. Pozitív, hogy külföldön, elsősorban Németországban, erősödött a cseh termékek iránti kereslet - jegyezte meg a CSÚ. (Ezt várja az IMF a régióban)

(Fotó: Napi.hu/Szabó Zsuzsanna)

HOZZÁSZÓLÁSOK