Szegénységre ítélik a lakáshiteleseket - kötelező eladni az autót

Új magáncsődtörvényt terjeszt elő az ír kormány, hogy kimozdítsa a holtpontról a fizetésképtelen lakáshitelesek és bankjaik szkanderozását. Az ország még mindig a 2008-as válság előtt felfúvódott ingatlanlufi kipukkadásának terheit nyögi.
NAPI, 2013. április 19. péntek, 10:26
Fotó: Napi.hu

Hangos berzenkedéssel fogadták Írországban az emberek a kormány magáncsődtörvény-tervezetét, miután már a javaslatról kiszivárogtatott hírek is arról szóltak, hogy a fizetésképtelen adósoknak kőkemény feltételeket kell vállalniuk azért, hogy megtarthassák lakásukat. Dublin nem jószántából döntött a lakosságot bosszantó intézkedés mellett, hanem azért, mert a bankok és ügyfeleik az érvényben lévő szabályok szerint nem tudják rendezni vitáikat akkor, amikor az adósok képtelenné válnak tartozásuk törlesztésére. Írország csődszabályozása felett eljárt az idő, így a magáncsőd problémájának rendezése része a középkori állapotok megszüntetésének.

Egy 2011-es bírósági döntés gyakorlatilag lehetetlenné teszi a pénzintézeteknek, hogy elvegyék csődbe ment ügyfeleik otthonát, ugyanakkor az Írországnak nyújtott EU-IMF hitelprogramot finanszírozó donorok szerint a bankrendszerben felhalmozódott behajthatatlan jelzáloghitel-állomány veszélyezteti az ország kilábalását a gazdasági válságból. Egyesek ugyan meg tudtak állapodni hitelezőjükkel helyzetük rendezéséről, a probléma nagysága azonban arra kényszerítette a kormányt, hogy átlátható, egységes adósságrendezési megoldással álljon elő - derül ki a BBC összefoglalójából.

Szorosra húzott nadrágszíj

Az új magáncsődtörvény alapján a fizetésképtelenségi eljárást vállaló adós és bankja között egy "személyes csőddoktor" fog közvetíteni. Ez a feladatot várhatóan jogászok vagy a pénzügyi szolgáltatásokban jártas szakértők látják majd el. A dolguk az lesz, hogy mintegy brókerként segítsék az ügyfél és a bank közti alku létrejöttét. Amikor megszületik a megállapodás, attól kezdve az adós kénytelen lesz az abban foglalt szigorú feltételek között továbbélni az életét.

Az alku részeként a magáncsődben lévő személy biztosan rákényszerül autója eladására. Ez alól csak akkor kaphat felmentést, ha tömegközlekedéssel nem tud eljutni munkahelyére. Emellett jó eséllyel le kell mondania magán-egészségbiztosításáról és szórakozásra - ebbe nem értendő bele a kábeltévé-előfizetés - maximum heti 29 eurót költhet. Része lehet a megállapodásnak, hogy napi érkezési kiadásait nyolc euróra (2400 forintra) kell csökkentenie.

Hét év szűkölködés

A szűkös életmódra maximum hét évig kényszerülhet rá a fizetésképtelenné vált jelzáloghiteles ügyfél, ám a törvény erősen ösztönzi arra, hogy ezt bevállalja. A magáncsőd bevezetésével egyidejűleg ugyanis megkönnyítik a bankoknak az adóssággal terhelt lakások visszavételét. Így aki hezitál, az otthona elvesztését kockáztatja

A törvényjavaslat megszületését megelőző pletykák alaposan felborzolták az emberek idegeit, egyebek mellett olyan hírek terjengtek, amelyek szerint egyesek kénytelenek lesznek feladni állásukat, mert adósságuk törlesztése miatt nem költhetnek majd gyerekeikre, s ezért otthon kell maradniuk, hogy vigyázzanak rájuk.

Alan Shatter igazságügyi miniszter a tervezet bemutatásakor cáfolni igyekezett ezeket a híreszteléseket. Mint mondta, a jogszabály részei az ésszerű kiadásokat meghatározó irányelvek, amelyek biztosítják, hogy a hitelező ne foszthassa meg az adóst azoktól a forrásaitól, amelyek egy háztartás, egy család mindennapi életének biztosításához nélkülözhetetlenek. Fel sem merülhet, hogy a folyamatos foglalkoztatást, az abból származó előnyöket fel kellene adniuk - állította.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ingyen, 2013.04.22 09:55

@Zodiakus:

egyik sem igaz.
bogárral vigyázzunk, nagyon ügyesen hazudik. egyébként nettó fsiszta.

a kádár rendszerben állami árszabályozás volt.
a kádár rendszerben államkapitalizmus volt. központi bérszabályozás, gyakorlatilag az állam kizsákmányolta a dolgozókat. ezért tudott kiakulni a második gazdaság.
eredménye egy gazdasági csőd volt meg egy lerobbant ország, amit utólag kell javítgatni.
a panel nincs vakolva, a vezeték nincs bevésve a falba, csak beragasztva ratyi tapéta alá, a korlát, erkély a legolcsóbb zártszelvényből, stb. ja és hőszigetelés semmi.
úthálózatra emlékszünk...
stb.
jah, hát így könnyű...
csak persze, aki akkor volt fiatal, összejött a kis gmk, háztáji, telek, az persze nosztalgiázik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2013.04.22 08:11

A VÉGÉRE EGY KIS JÓKEDÉLY...

A VINNYOGÓ CELEBEK ORSZÁGA....
http://www.nlcafe.hu/sztarok/20130422/demcsak-zsuzsa-tv2-valas-adossag-tizmillios-hitelek/

A LÉNYEG A LUXUS!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2013.04.22 07:57

@gewinner62:

A KATA VISZONT EGY JÓ PONT----VÉGRE!!!

Aki eszerint adózik és megérezte a lehetőség ízét, az sohasem fog másra szavazni ,ez tuttttttttttttttti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2013.04.22 07:55

@Zodiakus:

Vagy a mai rendszer bérrabszolgákat állitott elő.

nem kérdés, hogy erről van szó !

más--HA ÉVENTE A BÉRKÖLTSÉG ( A SOK ÉRTELMETLEN EXTRA ADÓRÓL NEM IS BESZÉLEK !!!) , 20-25%-kal növekszik ki fog felvenni új embert? miért is ruházna be bárki ?naponta változó adójogszabályok stb...hát???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.04.21 15:57

@kisutca: Dobrawszy+akasler figyelmébe3a sünök a biztosítási és hitelközvetítőket összszedni vagonírozno kényszerközmunka táborok kalocsa, hortobágy recsk3 teljes vagyon elkobzás ugyani ott van lé amit mindenki keres, a kifizettte jutalékokból multi millárdosok lettek, ha offshorbn van kiverni belőle mint a "r@mán" ból a fürész gépet szvsz, és hza hozatni ne má 1 milló magyr ember legyen öngyilkos 82 ezer közvtítő miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html