Szégyenlista készül az alkalmatlan cégvezetőkről a szomszédban

Őszre elkészülhet Szerbiában egy nyilvántartás, amelyben azokat a vállalat-tulajdonosokat és -vezetőket írják össze, akik rosszul vezették cégüket, és emiatt megtiltják nekik, hogy újat alapítsanak.
MTI-Eco, 2014. június 18. szerda, 11:52
Fotó: Reuters

A szerbiai tömegtájékoztatás a napokban élénken foglalkozott a témával. A Vajdaság Ma újvidéki hírportál beszámolt arról, hogy a nyilvántartásban az érintett vállalatok igazgatóiról, alapítóiról, igazgatóbizottsági tagjairól szóló adatok, valamint a szabálysértés vagy bűncselekmény miatt kiszabott bírósági tilalmakról és az általuk vezetett vállalat számlájának zárolásáról szóló adatok lesznek.

"A nyilvántartás mindenekelőtt megelőző szerepet játszik a teljes jogbiztonság kialakításában az országban" - mondta el Zvonko Obradovic, a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség munkatársa a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS). Mint magyarázta: a nyilvántartás nem lesz teljesen nyilvános, mert olyan érzékeny személyes adatokat is tartalmaz, amelyekhez korlátozott mértékben lehet csak hozzáférni.

Szerbiában több mint 113 ezer gazdasági társaság, illetve 218 ezer vállalkozó van bejegyezve. 25 ezer vállalat számláját már több mint három hónapja zárolták.

Egyes gazdasági szakértők szerint az igazgatókról szóló nyilvántartás elkészítése az egyik olyan intézkedés, amelyet meg kell hozni annak érdekében, hogy megakadályozzák a cégek sorozatos megnyitásával való visszaélést. Ehhez pedig elengedhetetlen a gazdasági társaságokról szóló törvény módosítása. A szakértők úgy értékelik, a rendszerben keletkezett lyukakat a törvénykezés előbb oldhatja meg hatékonyan, mint a nyilvántartás. Mint mondják, a jelenlegi törvény nem irányoz elő megfelelő büntetést azok számára sem, akik a privatizáció során tették tönkre a cégeket.

A nem előirásszerűen üzletelőket több európai országban is nyilvántartásba veszik. Nagy-Britanniában úgynevezett "fekete listát" készítenek, Franciaországban számon tartják az igazgatók hitelképességét, és a vezetőket teljesítményük alapján értékelik. A szerbiai rendszer alkalmazásához a térségben Macedónia szolgál például, ahol már három éve van ilyen nyilvántartás, és mintegy 30 ezer tulajdonos és vezető szerepel benne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.06.18 12:30

Nem rossz megoldás!Nálunk hogy van az hogy ilyen szóba se került???
Talán hosszú lenne a lista???
Vagy mi már annyira korruptak vagyunk hogy nincs olyan aki ezt tisztességesen megcsinálná???
Esetleg mindkettő???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html