"Március 28-i hatályba lépése óta az új menedékkérőket - közöttük gyermekeket - magas pengés drótkerítéssel körülvett konténerekben tartják fogva, amíg nem folytatják le a teljes menedékügyi eljárást" - állt az UNHCR közleményében.

"Április 7. óta 110 embert, közöttük 4 kísérő nélküli gyermeket és gyermekeket családtagjaikkal tartanak itt".

Cecile Pouilly, az UNHCR szóvivője emlékeztetett, hogy az ilyen intézkedés ritka az EU-ban, legutóbb 2012-ben kérték a menekültek visszaküldésének felfüggesztését, akkor is Magyarországra vonatkozóan. Előzőleg Bulgáriával és Görögországgal kapcsolatban tettek hasonló javaslatot.

Az új törvénnyel "a Magyarországra érkező menedékkérők helyzete, amely már korábban is súlyosan aggasztotta az UNHCR-t, csak tovább romlott" - jelentette ki az olasz Filippo Grandi menekültügyi főbiztos, aki kitért a menekültek és bevándorlók elleni erőszakos cselekményekről szóló jelentésekre is.

Felszólítom a tagállamokat, hogy függesszék fel minden dublini menedékkérő átszállítását az országba, amíg a magyar hatóságok nem hozzák összhangba gyakorlatukat és politikájukat az európai és a nemzetközi joggal

 

- tette hozzá a főbiztos.

"Elismerve a hatóságoknak a rendőri erőszak elleni legutóbbi intézkedéseit, továbbra is nagyon aggódunk a Magyarországra érkező bevándorlók és menekültek elleni bántalmazás és erőszak súlyos eseteiről szóló igen nyugtalanító jelentések miatt" - mondta Filippo Grandi.

A dublini egyezmény értelmében a menedékjog iránti kérelem megvizsgálásáért az a tagállam felelős, amelybe érkezve a bevándorló vagy menekült az Európai Unió területére lép. Ha egy Németországban menedéket kérő bevándorló előzőleg Magyarországon már benyújtott ilyen kérelmet, elvben vissza kell őt toloncolni Magyarországra - írja az Inforádió.