Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Meg kell erősítenünk a növekedést a versenyképességen és a gazdaságpolitikák összehangolásán keresztül, legalább az eurózóna tagjaival" - fogalmazott a két ország vezetője Herman Van Rompuyhoz, az Európai Unió elnökéhez intézett levelében, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra honlapján a francia elnöki hivatal. A francia-német válságkezelő tervezetet csütörtökön és pénteken terjesztik az Európai Tanács brüsszeli ülése elé.

Párizs és Berlin szerint "új közös jogi keretre" van szükség a pénzügyi szabályozás, a munkaerőpiac, a társasági adó, a pénzügyi tranzakciós adó, valamint a növekedés támogatása területén. A levélben szerepelnek azok, a költségvetési szigor megerősítéséről és az eurózóna kormányzásáról szóló javaslatok is, amelyeket hétfőn ismertetett Párizsban Sarkozy és Merkel.

"Jelentősen meg kell szilárdítanunk az Európai Gazdasági Unió alapjait" - írta a két ország vezetője. Hozzátették: "A közös deviza mellett egy szilárd gazdasági pillér is elengedhetetlen, amely a megerősített kormányzásra támaszkodik a költségvetési szigor, az erősebb növekedés és a nagyobb versenyképesség biztosítása érdekében". Merkel és Sarkozy azt javasolja, hogy "ezek az új szabályok és követelmények kerüljenek bele a szerződésekbe".

Párizs és Berlin azt szeretné, ha az Európai Unió mind a 27 tagállama csatlakozna a javaslathoz, de ahogy Merkel és Sarkozy hétfőn már jelezte, a 27-ek elutasítása esetén szerintük az eurózóna 17 tagállamának külön megállapodást kellene kötnie.

A francia-német kompromisszum lényege az automatikus szankciók bevezetése az eurózóna azon tagjaival szemben, amelyeknek az államháztartási hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát, valamint az államadósság plafonjáról szóló, "európai szinten megerősített és harmonizált aranyszabálynak" a nemzeti alkotmányokba iktatása. "Az új európai jogi szabályozásnak meg kell határoznia a minimális követelményeket" nemzeti szinten, amelyeknek betartását az Európai Bíróság ellenőrzi majd. A nemzeti parlamenteknek pedig el kell majd magukat kötelezniük arra, hogy az európai szinten elfogadott ajánlásokat figyelembe veszik a költségvetési és gazdasági politikák alkalmazásakor - írta a francia elnök és a német kancellár.

A levélben Sarkozy és Merkel megismételte azt a szándékát, hogy a tervezettnél egy évvel korábban, azaz már 2012-ben létrehozzák a közös valuta térségének állandó mentőmechanizmusát, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) felváltó Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), valamint azt kérték, hogy az ESM-ről szóló szerződés módosítása kizárja a magánszektor részvételét, miután "a Görögország esetében alkalmazott megoldás egyszeri és kivételes volt".