A javaslat a főként rendszerkockázatot jelentő nagybankok nemzetközi helyzetének kezelését szolgálja, bevezetnék például Európában is a veszteségelnyelő-képességre (Total Loss Absorbing Capacity, TLAC) vonatkozó előírásokat. Ennek értelmében az érintett bankoknak elégséges likvid eszközzel kellene rendelkezniük a pénzügyi stabilitás fenntartásáért. A szabályok az európai nagybankok mellett azokra az amerikai és más nagybankokra is vonatkoznának, amelyek rendelkeznek operációkkal a régióban.

Az EU pénzügyi szolgáltatásaiért felelős Vladis Dombrovskis korábban még azt mondta, hogy a TLAC-szabályok előreláthatóan 13 nagybankra vonatkoznak majd: A javaslat értelmében az amerikai nagybankoknak a kockázattal súlyozott eszközeik 16%-át kellene likvid eszközökben tartaniuk, de azoknak a bankoknak sem lesz könnyebb helyzete, amelyek a Brexitet követően a briteknél és az EU-ban is rendelkeznek majd operációval, nekik ugyanis többletlikviditással kell rendelkezniük mindkét piacon való működés esetén - írja portál, a CNBC értesülése alapján.

A bizottság közleménye szerint az új javaslat az alábbi pontokat is tartalmazza: a javaslatokat beépítik az uniós jogba a nemrégiben a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság és a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) keretében elfogadott szabályozási keretrendszer fennmaradó elemeit. Ennek értelmében szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a kockázatkezelésre, a tőkeáttétel szintjére és a nettó stabil finanszírozási ráta (NSFR) betartására is.

A javaslatban szerepelnek még a kkv-hitelezést és az infrastrukturális projektek finanszírozását elősegítő intézkedések és a kisebb bankok adminisztratív terheinek csökkentését célzó lépések is.