Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Régi igazság, hogy akkor örülhetünk valaminek a leginkább, ha előzőleg jóval kevesebbet vártunk, mint amit végül kaptunk. Ennek szellemében Donald Trump amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje tett egy szívességet ellenfelének, Joe Biden demokrata elnökjelöltnek. Az elmúlt hetekben, kettejük szeptember 29-ei első vitáját megelőzően kiállított róla egy komplett diagnózist, miszerint demenciában szenved - kezdi a vita esélyeit latolgató cikkét Edward Luce, a Financial Times (FT) publicistája.

Az elnök szerint ellenfele azt sem tudja már, hogy él-e vagy hal-e, nem képes egymás után két összefüggő mondatot elmondani. Ebből következően Biden alapfeladata a vitán, hogy bizonyítsa szellemi állóképességét, amit hosszú politikai karrierje alatt szerzett vitarutinja lehetővé is tesz. Ez azonban még nem elég, ugyanis bár az elnöki viták a nagy felhajtás ellenére ritkán befolyásolják az elnökválasztás eredményét, ellenpéldákat is láthatunk erre.

Volt jelentősége például annak, hogy az átlagos kinézetű Richard Nixon 1960-ban elvesztette az első televíziós vitát a felkészült, jó svádájú John Kennedyvel szemben, illetve hogy a türelmetlen George HW Bush rosszul szerepelt 1992-ben Bill Clintonnal szemben. Az idei vitában azonban többről lehet szó.

Kiről szól a választás?

Ha Biden régről ismert bakijai túl sűrűn köszönnek vissza a Trumppal folytatott szócsatában, ami arra utal, hogy lehetnek gondjai a szellemi frissességével, akkor a választás a továbbiakban róla fog szólni és nem az elnökről. Ebben az esetben bukna a demokraták stratégiája, amelynek fő célja az, hogy Donald Trump teljesítményéről, viselkedéséről szóló népszavazássá tegyék az elnökválasztást.

A két eset, amikor a vita megfordította az elnökjelöltek esélyeit Ronald Reagan és Jimmy Carter 1980-as vitája, illetve Al Gore és George W. Bush 2000-es összecsapása volt. A demokrata Gore a vita előtt jobban állt a közvélemény-kutatások szerint, mint a republikánus Bush, és szakpolitikai felkészültségében nem volt hiba. Amivel elvesztette a szavazókat, az viselkedése volt. Valahányszor ellenfele beszélt sóhajtozott és a szemét forgatta, azaz lekezelően viszonyult Bushhoz. A nézők viszont úgy láthatták: inkább leülnének egyet sörözni az antialkoholista Bushsal, mint a beképzelt Gore-ral. Bidennek ebből az lehet a tanulság, hogy csak visszafogottan mosolyognia szabad, amikor Trump hajmeresztő állításokkal és füllentésekkel áll elő.

Vagyok, aki vagyok

Reagannek, aki kommunistafaló politikával nyerte el a kaliforniai kormányzóságot és a republikánus elnökjelöltséget, azt kellett bizonyítania 1980-ban, hogy nem annyira elborult, hogy belebonyolódjon egy atomháborúba a szovjetekkel. A kamerák elé 69 évesen állt, úgyhogy neki is meg kellett győznie a nézőket, hogy nem szenilis. Bident azzal vádolja Trump, hogy a radikális baloldal bábja. Világossá kell tennie, hogy nem az.

Reagan minden alkalommal, amikor Carter azzal vádolta, hogy szélsőséges, azzal reagált, hogy "ugyan hagyja már ezt". Ez mutatja az irányt Bidennek is. Reagan az akkori egyetlen vita végén (idén három lesz) belenézett a kamerába, és feltette a költői kérdést a nézőknek: "Jobban érzik magukat, mint négy évvel ezelőtt?". Ezt is meg lehet ismételni, ám az ismétlés kevés lehet idén, mert nincs két jobban eltérő hatalomban lévő elnök, mint vallásos, vidéki Carter és melldöngető, tévésztár Trump.

Börtönnel fenyegette

Donald Trump a 2016-os elnökjelölti vitán azzal fenyegette akkori ellenfelét, Hillary Clintont, hogy ha győz, börtönbe juttatja, mert külügyminiszterként magántelefonját használta, ami nemzetbiztonsági kockázatot hordozott magában. Emellett jelezte, hogy szerinte Bill Clinton azért csalta meg, mert ő rossz felesége volt. Fogalmasa sem volt arról, hogy mit jelent az a politikai vállalás, hogy egy ország kormánya nem vet be elsőként atomfegyvert és azt állította, hogy a demokrata adminisztráció szíriai menekültek milliót engedte be az USA-ba. Ezzel a stílussal és tudatlansággal korábban kiírta volna magát az elnökválasztási versenyből.

Négy éve azonban nyert, és nem lehetnek kétségeink afelől, hogy nem fogja kímélni mostani ellenfelét sem. Bizonyára bedobja majd, hogy Biden csak azért képes helyt állni a vita színpadán, mert erősítő gyógyszerekkel bedrogozták, és kigúnyolja vitapartnerét, mert általában maszkban jelenik meg a nyilvánosság előtt. Nem fogja majd vissza magát a fals állításokban sem, amire Biden Reagannal szólva azt mondhatja: "ugyan, hagyja már ezt". Az FT publicistája szerint azonban idén ez kevés lesz a vita megnyeréséhez.