Az amerikai foglalkoztatás 2011 januárja óta nem látott gyenge tempóban bővült 2013 utolsó hónapjában, azaz elakadt az ezt megelőző hónapokban megfigyelhető gyors gyarapodás - jelentette a Bloomberg. Mindössze 74 ezer új munkahely jött létre szemben a hírügynökség 197 ezres növekedést előre jelző elemzői konszenzusával.

Egy hónappal korábban még 241 ezerrel szaporodott a munkahelyek száma - derül ki a munkaügyi tárca felülvizsgált adataiból. A decemberi becslések 100 ezer és 250 ezer között szóródtak, azaz a végeredmény nem csupán az átlagtól, hanem a legpesszimistább jóslattól is elmaradt. A munkanélküliségi ráta 6,7 százalékra csökkent - ezt a mutatót hét százalékra várták a szakértők -, ami 2008 októbere óta a legkedvezőbb adat.

A megfigyelők elsősorban a kellemetlen időjárással magyarázzák a becsléseik pontatlanságát. Az elmúlt hónap volt a leghidegebb december 2009 óta, az átlagosnál 21 százalékkal több hó esett. 2013 decemberének második hónapja hozta a fagyosabb időjárást az elmúlt 50 évben. A rossz idő miatt 273 ezer amerikai maradt ki a munkából. Ez befolyásolhatja a munkaügyi statisztikát is, amennyiben a fizetés nélküli (kényszer)szabadságok hatással lehetnek a számlálásra.

A gyenge munkaügyi adat arra utal, hogy talán túl optimistán ítéltük meg a gazdaság erősödését - mondta Russel Price pénzügyi elemző, akinek jóslatai meglehetős pontossággal bejöttek az elmúlt időszakban. A gazdaság és a foglalkoztatás minden bizonnyal javul, de nem olyan határozottan, mint gondoltuk.