Folyamatosan csökken a bank-automaták száma Lengyelországban - idézte a bankok és az ATM-működtetők adatait a Business Insider Polska. Csak  idén, mindössze három hónap alatt mintegy száz automatát szereltek le - Közölte a Lengyel Nemzeti Bank.

A jegybank egyben arról is beszámolt, hogy tíz hónap alatt, 2017 márciusa és az év vége között országszerte 521 darab ATM tűnt el a helyéről. Mindez annak köszönhető, hogy kevesebb mint egy év alatt 167,4 millióval zuhant a készpénzes fizetések száma. Ez értékben 6,8 millió zlotys esést jelent. A jegybank szerint a lengyelek immáron nem szeretnek készpénzzel fizetni, inkább utalják a pénzt.

Az ATM-ekből kivett összeg tavaly a negyedik negyedévben 1,8 milliárdos csökkenéssel 83,5 milliárd zlotyra esett, a harmadik negyedévhez képest. A bankautomatákból átlagosan 499 zlotyt vettek ki a lengyelek ebben az időszakban. Ez egyben azt is jelenti, hogy az átlagos napi kivétel egy automatánál 81-ről 78 zlotyra esett. Így egyre kevésbé éri meg fenntartani az ATM-eket.

Magyarországon ezzel egyidejűleg nő a bankautomaták száma - derül ki az MNB adataiból. Míg 2015 végén 4821 darab volt ezekből, 2016. végén már öt híján 5000, 2017 utolsó napján pedig 5107. Ez jelentheti azt, hogy a magyarok jobban ragaszkodnak a készpénzhez, vagy azt, hogy a lengyelekénél túl sok ATM-et telepítettek, vagy azt, hogy sokan használnak készpénzbefizetésre is alkalmas berendezéseket.

A fotó forrása: Domokos László/Napi.hu