Európa kukája a kelet-közép-európai régió?

A cseh vásárlók túlnyomó többsége azt akarja, hogy szigorítsák meg az élelmiszerekkel szemben támasztott minőségi követelményeket, azt sem bánnák, ha e miatt az olcsóbb áruk egy része kiszorulna a piacról.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 1. vasárnap, 10:42
Fotó: Pixabay

A cseh fogyasztók 97 százaléka azt akarja, hogy szigorítsák az élelmiszerek minőségi követelményeit - idézte a Radio Praha a Cseh Fogyasztók Szövetségének jelentését. Azok aránya is 90 százalék felett van, akik nem bánnák, ha emiatt megszigorítanák az olcsó termékek importját.

A felmérésből az is kiderült, hogy a csehek 90 százaléka hallott arról a nagy botrányt kavart ügyről, amely szerint bizonyos árucikkek azonos márkanév alatt különböző minőségűt terméket takarnak attól függően, hogy gyártójuk a nyugat- vagy a kelet-európai piacra szánta-e azokat. Ezért a vizsgálat válaszadóinak 80 százaléka véli úgy, hogy országa (és a kelet-közép-európai régió) az európai élelmiszerek kukája.

Libor Dupal, a szövetség elnöke meglepődött ez utóbbin, ő nem tud olyan bizonyítékokról, amelyek azt igazolnák, hogy az élelmiszergyártók rossz termékeik elhelyezésére használnák Csehországot. Szerinte ezt a véleményt populista politikusok hangulatkeltő kampányai alakították ki az emberekben. Megjegyezte, hogy az utóbbi időben erősödött az állami minőség-ellenőrzés. Azok a gyártók, akik kettős minőség alkalmazására vetemednének, 50 millió koronáig (610 millió forint) terjedőbírságra számíthatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2019.09.01 11:08

jó hír - mint a szakállas viccben:

megkérdezik a jereváni rádiótól, igaz-e, hogy Jerevánban
Moszkvicsokat osztogatnak.
Válasz. "A hír igaz. De nem Jerevánban,
hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat.
És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html