Alekszej Kudrin korábbi pénzügyminiszter, akit nemrégiben nevezett ki Vlagyimir Putyin államfő a gazdasági reformokat előkészítő bizottság egyik tagjává, felszólította főnökét, hogy a gazdaság érdekében enyhítse az Oroszország és a Nyugat közti geopolitikai feszültségeket - idézte a Vedomosztyi értesülését a Moscow Times.

Kudrin az oroszországi Stratégiai Kutatások Központjának elnöke azt mondta a gazdasági tanácsadó testület ülésén, hogy Oroszország technológiai szempontból visszafejlődik. Az országnak integrálódnia kellene a nemzetközi ellátási láncokba, hogy csökkentse technológiai lemaradását.

Ehhez mérsékelni kell a geopolitikai feszültségeket. A szakértő arra utalt, hogy a moszkvai kormány ellen az ukrán válságban játszott szerepe miatt bevezetett nyugati szankciók párosulva az alacsony olajárakkal padlóra viszik a gazdaságot.

Utolsó végig

A tanácsadó testület a múlt héten tartott ülést, amelyen áttekintette az orosz gazdaság élénkítését szolgáló javaslatait. Valószínűleg ezek sem hangzottak zeneként Putyin füleinek, hiszen például a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében indítványozták a nyugdíjkorhatár emelését.

Putyin szembe kapta a bírálatot vagy kérést, hiszen részt vett az ülésen. Kudrin felszólalásának tartalma mellett az is kiszivárgott, hogy az államfő elismerte: Oroszország bizonyos területeken a világ mögött kullog, de ő az utolsó leheletéig védeni fogja az ország szuverenitását.