Mateusz Morawiecki miniszterelnök személyesen kereste fel a dél-lengyelországi Bzie-Debinát, ahol folyamatban van az ország legújabb szénbányájának kiépítése - adta hírül a Radio Poland. A járatokat a Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW), Lengyelország legnagyobb szénbányászati vállalata fúrja, amely 2022-ben akarja megkezdeni a fekete energiahordozó kitermelését.

A költségeket hárommilliárd zlotyra becsülik (215 milliárd forint, a budapesti 4-es metró építési költségének közel fele). Ez lesz az első új szénbánya az országban 1994 óta.

Az őszi parlamenti választásokra készülő kormányfő beszédet is mondott, amelyben kijelentette, hogy az országban modern ipar épül, amelynek része az acélgyártáshoz használt koksz alapanyagául szolgáló, jó minőségű feketeszén kibányászása.

A Bzie-Debinában felépülő ultramodern bánya alatt 180 millió tonna szenet sejtenek, a JSW ebből évente 2,2 milliót akar kitermelni. A nagyvállalat összes bányájából jelenleg évente 15 millió szenet hoznak a felszínre, amit 2030-ra 18 millióra akarnak növelni. Morawiecki nem sokkal azt követően kereste fel az épülő szénbányát, hogy Emmanuel Macron francia államfő megrótta lengyel a lengyel kormányt, mert nem tesz eleget a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.