Az államkincstár tulajdonában lévő vállalatok jövőben nem fognak importálni szenet külföldről - jelentette be Jacek Sasin államminiszter, miniszterelnök-helyettes a Business Insider Polska tudósítása szerint. Eddig két állami cég,a PGE áramszolgáltató és a Weglokoks kokszgyártó vásárolt szenet külföldön. Ami a PGE-t illeti, az eddig megkötött szerződéseket még teljesíti, de újakat már nem köt.

Sasin szerint a külföldi szenet elsősorban a magáncégek hozzák az országba, mert az az ár és minőség tekintetében is versenyképes. A kormány úgy szeretné racionalizálni a hazai kitermelő cégek működését, hogy a lengyel szén jobban eladható legyen.

Eközben komoly demonstrációkat terveznek a lengyel bányászok, akik nem elégedettek a fizetésükkel adta hírül az onet.pl. Az elsőt, egy kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést február 17-én tarják, később a lengyel fővárosba mennek tiltakozni. A Lengyel Bányász Csoport (PGG) üzemeiben készülnek a demonstrációra, február 28-ra tervezik a varsói megmozdulást.

A sztrájkbizottság szavazást akar tartani egy további sztrájkról is, és ha a bányászok úgy döntenek, akkor február 25-én sem fognak dolgozni. A szakszervezetek 12 százalékos béremelést követelnek, és azt szeretnék, ha az úgynevezett 14. havi fizetéshez jobb feltételekkel jutnának hozzá a bányászok. Emellett ellenzik a bányák bezárásának tervét.