Tavaly január óta már csak akkor indíthat az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot, ha valaki önmagát jelenti fel vagy a rendőrség nyomoz vele szemen. Egy adószakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a korábbi években, amikor a NAV indíthatott ilyen vizsgálatokat, sok ilyen ügye volt, tavaly azonban egyetlen hasonló esettel sem akadt dolga.

A vagyonosodási vizsgálatokkal szemben az volt a kifogás, hogy a politikusok furkósbotként használják egymás ellen. Ugyanakkor a korábbi vizsgálatok többnyire kis- és középvállalkozókkal szemben indultak, amikor a NAV kirívó különbséget látott vagyonuk értéke és jövedelmük között. Ha igazi bűnözőket és korrupt politikusokat céloztak volna meg velük, akkor bizonyára jobb lett volna a módszer imázsa.

Az adóhivatal a napilap információi szerint 2015 novemberéig 1100 eljárást indított, amelyek közül 900 bizonyult indokoltnak és az ügyek összesen 19,5  milliárd forint bevételt hoztak. Ez  nem kis tétel a  NAV 2015-ös 500  milliárd forintos bevételében. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy 2016 szeptemberéig több milliárd forinttal kevesebb folyt be az adóhatósághoz, mint egy évvel korábban, bár az év talán nem alakult rosszul.