Szép gesztust gyakorolt a magyarok felé a szlovák kormányfő

Igor Matovic szlovák kormányfő bocsánatot kért a szlovákiai magyaroktól az őket az anyanyelvükhöz való ragaszkodásuk miatt ért igazságtalanságokért.
Rácz Gergő, 2020. június 5. péntek, 14:39
Fotó: Getty Images

"Kedves barátaim - akiknek fontos a békés szlovák-magyar együttélés Szlovákiában - őszintén bocsánatot akarok kérni tőletek azokért az igazságtalanságokért, amelyek életetekben amiatt értek benneteket, hogy nem voltatok hajlandóak feladni az anyanyelveteket" - írta a szlovák kormányfő a Facebook-oldalán péntekre virradóra közzétett bejegyzésben. Hozzátette: egyúttal megértést kér azon múltbéli szlovákok számára, akik "ugyanezen okokból szenvedtek, főként a 19. század második felében a történelmi Magyarországon" - idézi a bejegyezést az MTI.

A szlovákiai magyarság politikai érdekképviselete már huzamosabb ideje kéri a közösség anyanyelvhasználatának a hivatali érintkezésre, többek között a bíróságokra történő kiterjesztését. A múltban és a jelenben is nem egy példáját ismerni annak, amikor felvidéki magyarokat igazságtalanságok értek amiatt, mert anyanyelvükön beszéltek, vagy más módon kerültek hátrányos helyzetbe annak használata miatt. Az érvényben lévő szlovák nyelvtörvény is hátrányos megkülönböztetésben részesíti a kisebbségi nyelveket az államnyelvvel szemben.

A felvidéki magyarokat azonban inkább a nemzeti identitásukhoz való ragaszkodás miatt érték állami részről igazságtalanságok, aminek leghírhedtebb példája a második világháború utáni kitelepítések tragédiája, amikor a szülőföldről történő elűzetést sok esetben a magyarságuk feladása tette elkerülhetővé.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.06.05 15:48

hadi jog alapján a másik táborban harcioló szerbek és románok falatozása a területből, akár magyart erületként, akár monarchiai területként fogjuk fel vae victis következmény, de az ugyanolyan jogi statusban un. monarchiai társországként szövetségesként harcostársak falatozása a népesség nemzetiségi arányon tul, a szlovákok, horvátok, csehek szlovének sőt az osztrákok részéről aljas hiéna jellegü árulás, ami, baráti dumával nem lerendezhető
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.06.05 15:09

Álságos cselekedet.
Akkor lenne hiteles ha legalább az érvényben lévő Benes dekrétumot azaz a magyarok bűnős nemzetté nyilvánítását eltörölnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.05 14:58

Ez igaz.
Csakhogy mit csinál Orbán agyontámogatott pártja?
Átmegy baromarcba, és aznap letámadja.
-------------
Matovics: az MKP leköpte a felé nyújtott békejobbot
Kivétel nélkül kiverte a biztosítékot a szlovák politikusoknál a Magyar Közösség Pártjának memoranduma, s ez alól nem volt kivétel Igor Matovics kormányfő sem, aki kedden még trianoni megemlékezésre hívott 100 szlovákiai magyart, csütörtök este viszont már felháborodottan nyilatkozott.
Elutasítják a szlovák politikusok azt a memorandumot, melyet a Magyar Közösség Pártjának elnöksége fogalmazott meg a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára. A dokumentum átadása meglepetésként érte Igor Matovi? kormányfőt is, aki szerint az MKP visszaélt a helyzettel.
https://infostart.hu/tudositoink/2020/06/05/matovic-az-mkp-lekopte-a-fele-nyujtott-bekejobbot
--------------
Vissza nekik Slotát!
"a szlovák alkotmány preambuluma államalkotó közösségként ismerje el a szlovákiai magyar nemzetrészt,"
Ez nem egy sértés, hanem akár háborús ok is lehetne. Ha ezt a szerbek felé így benyújtjuk, nem nyilatkozatot adnának ki, hanem átjönnének megbeszélni.
Egyelőre tényleg örülni kellene a keddi gesztusnak.
Érdekes, az MKP olyan nyilatkozatot nem adott ki, amelyben megköszöni a magyar és az uniós polgároknak azokat a milliárdokat, amit Orbán kiküldött nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html