Szép új világrendet építenek a G7-ek?

A pénzpiacokat is érintő, ám nem pusztán azokra korlátozódó szabályok kidolgozását kezdték meg a G7-ek pénzügyminiszterei. A tervezetet egyetértés övezi, már csak a G20-ak előtti premier a kérdés.
NAPI Online, 2009. február 15. vasárnap, 10:56
Fotó:

Egyetértésre jutottak a világ hét iparilag legfejlettebb országát tömörítő csoport (G7) pénzügyminiszterei, hogy új szabályokat dolgoznak ki, amelyek révén létrejöhet egy új gazdasági világrend - számolt be az MTI-Eco az olasz pénzügyminiszter tájékoztatása alapján. Giulio Tremonti leszögezte: ezt a tervezetet - egyfajta minimálisan betartandó szabályrendszert - a 20 fejlett és gyorsan fejlődő országból álló G20 áprilisi londoni tanácskozása elé terjesztik, majd pedig a G7-ből, valamint Oroszországból álló G8 júliusi olaszországi állam- és kormányfői tanácskozásán is bemutatják. Ez a szabályozás nem korlátozódik majd kizárólag a pénzpiacokra.

A G7-ek pénzügyminisztereinek és jegybanki elnökeinek tanácskozásán elfogadott záródokumentum úgy fogalmaz, hogy a résztvevő országok (az Egyesült Államok, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada) "legfontosabb prioritásuknak" tartják a világgazdaság és a pénzpiacok stabilizálását. A szöveg szerint a nemzetközi pénzügyi rendszer sürgős reformjára van szükség, mert a válság különösen kiemelte ez utóbbi "mélyreható gyengeségeit". Miközben az elmúlt hetekben számos bírálat érte az amerikai és a francia kormányt a hazai gazdaságot védő elképzeléseik miatt, a tanácskozás résztvevői kötelezettséget vállaltak, hogy nem engednek teret a protekcionizmusnak, s kiálltak avilágkereskedelem liberalizálásáról szóló tárgyalások, az úgynevezett dohai forduló gyors és ambiciózus lezárása mellett is. Ez utóbbi tárgyalássorozat már hosszú ideje holtvágányon vesztegel.

A mostani tanácskozás volt az új amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner első nemzetközi bemutatkozása. Ő közölte: az Egyesült Államok együtt dolgozik majd a G7 és a G20 többi országával, hogy egyetértésre jussanak a nemzetközi gazdasági válság miatt meghozandó reformokról. A francia gazdasági miniszter,Christine Lagarde pedig arról beszélt, hogy a tanácskozáson a protekcionizmus kérdésköréről tárgyalva a résztvevők nem vádoltak konkrétan egyetlen országot, egyetlen gazdaságélénkítő tervet sem. Még ezt megelőzően pedig leszögezte: a francia autóipar megsegítését célzó párizsi elképzelés nem protekcionista, s így Franciaország a különböző bírálatok kapcsán "nem érzi magát különösebben érintve".

HOZZÁSZÓLÁSOK