Szépen utalnak haza a román migránsok

Az új hazájukban félretett pénz mellett milliárdokkal támogatják a külföldön dolgozó románok honfitársaikat.
Barabás T. János, 2016. február 23. kedd, 12:48
Fotó: Reuters

Hétmilliárd eurót küldenek haza a külföldön dolgozó románok évente - közölte a Digi24. A hírtelevízió egy a migrációval és munkavállalással foglalkozó alapítvány adatait idézi, amely szerint a külföldön élő romániai munkavállalók emellett még évi 30 milliárd eurót takarítanak meg - ez az összeg azonban már nem kerül Romániába.

Megközelítőleg ötmillió román állampolgár dolgozik külföldön, ebből 3,5 millió rendszeresen küld pénzt haza. Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerint egy Olaszországban dolgozó román állampolgár évi 19 ezer eurót keres. Ebből kilencezer fedezi a napi költségeket, kétezret hazautal Romániába, nyolcezret pedig megtakarításként félretesz - írta a maszol.ro.

Ezekből az összegekből kiindulva a jelentést összeállító Flame Alapítvány azt állítja: a külföldön dolgozó román állampolgárok a hazai gazdaságnak egy 28 milliárd eurós befektetést is jelenthetnek. Ezen kívül a hazaküldött összegekből mindegyik család évi kétezer eurót tesz félre, ami ismét kétmilliárd eurót jelent. Ez összesen 30 milliárd euró évente, ami hatalmas lehetőséget jelent a román gazdaságnak - közölte Cristina Dobre, az alapítvány vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldön élők több mint fele arra is gyűjt, hogy otthon vállalkozást indíthasson az összegyűjtött összegekből.

A tanulmány szerint egyébként ez már fordulatot jelent, a korábbi években a munkavállalók többsége lakásvásárlásra vagy építésre gyűjtött, most azonban 62 százalékuk már vállalkozást indítana a külföldön összeszedett pénzből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2016.02.23 13:18

A PatásOrbán miatt kellett elhagyniuk Romániát. Menekülnek a diktatúra elől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html