Irtózatos a szerbiai kivándorlás, a magyarok is mennek

A Szerbiából Németországba kivándorolt szerbeknek és magyaroknak eszük ágában sincs visszatérni szülőföldjükre. Ez nem meglepő, látva fizetésüket.
Barabás Júlia, 2019. február 5. kedd, 13:20
Fotó: Shutterstock

A német külügyminisztérium adatai szerint 2015-ben Szerbiából mintegy 25 ezer ember költözött Németországba, egy évvel később pedig 33 ezer - kezdi beszámolóját a vajdasági Szabad Magyar Szó. Ez a szám minden bizonnyal még magasabb, mivel a cikk szerint sok szerbiai polgárnak van horvát útlevele. Horvátországból évente mintegy 50 ezer ember teszi át lakhelyét életvitelszerűen Németországba.

Ugyanakkor nemcsak horvát, hanem nagyon sok magyar állampolgársággal rendelkező szerbiai polgár is Németországba költözik. A vajdasági magyarok közül rengetegen csak arra vártak, hogy megkapják a magyar állampolgárságot, és utána azonnal összepakoltak, s meg sem álltak Németországig. Egyes számítások szerint 2000 óta Szerbiából több mint kétszázezer személy ment Németországba.

Minden harmadik szerbiai a futószalag mellett áll, vagy a mezőgazdaságban, illetve az építőiparban dolgozik Németországban. Minden negyedik a vendéglátóiparban találja meg a helyét, minden ötödik a fémmegmunkálás területén vállal munkát. A fizetéseik 1400 és 4000 euró között mozognak, ez utóbbi a sofőrökre érvényes.

A munkahelykeresésre nagyon sok honlap szakosodott, így az rajtuk keresztül is megoldható, de a legtöbb esetben a már Németországban kint élő rokon vagy ismerős segít munkát találni az újonnan érkezőknek. A Szerbiába való visszatérésről a kint élők nagy része nem is gondolkodik, annak ellenére, hogy a költözéskor még úgy tervezik és azt mondják, hogy csak egy rövid időt töltenek majd Németországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Anonymus33, 2019.02.15 13:40

Itt hozza tennem, hogy a kereset havonta 1400-es 4000 között lehetseges, de ez nem netto, ahogy a Magyar polgar ezt elkepzeli maganak, hanem BRUTTO/BRUTTO, ami anyit jelent, hogy ebböl minusz 45-60 %.
A lakberek kezdödnek (varosa valogatja) 800,00 EUR/ ho + közösköltseg, villany, fütes 200,00 EUR.
Tehat egy ezres a mar netto 1000-böl vagy 2000 EUR-böl mar fuccs.
Meg nincsen szamolva a TV, Internet, Handy, közlekedesi költsegek vagy az autok költsege+ biztositas, benzin etc.
Ott sem fenekig tejfel, de biztos, hogy meg mindig jobb, mint magyarorszagon vagy akar szerbiaban ßarert, hudjert dolgozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html