BUX
32146

Kivándorlási katasztrófa fenyeget a magyar határ mentén

Szerbiában fogalma sincs a kormánynak, hogyan akadályozhatná meg a tömeges kivándorlás folytatódását, széles konzultációt kezdenek a kérdésről.

Barabás Júlia, 2019. február 12. kedd, 06:40

Szerbia legnagyobb gondja a kivándorlás, amire egyelőre nincs válasza a kormánynak - derült ki Zoran Dordevic munkaügyi miniszter szavaiból, amiről a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósított. A politikus az EBESZ Szerbiára vonatkozó adatai kapcsán szólalt meg. E szerint a huszonegyedik század kezdete óta 654 ezer ember hagyta el a hétmilliós országot, a legtöbben 15 és 24 év közöttiek.

A kormány a migrációt koordináló munkacsoport megalakításával szeretné megállítani a tömeges elvándorlást. A bizottság tagjai akadémikusok, egyetemi tanárok, gazdasági szakemberek, a szakszervezetek és vállalkozók képviselői.

A németországi migrációs hivatal adatai szerint az elmúlt két évben Szerbiából 51 ezren vándoroltak ki Németországba. 2018 első felében 19 ezer szerbiai állampolgár kapott letelepedési engedélyt Németországban, ami kétezerrel több, mint egy évvel korábban.