Szerb gázt tárolnának Magyarországon

Mintegy 200-300 millió köbméter gázt tartana készenlétben a magyarországi tárolókban a Srbijagas - idézi Dusan Bajatovics vezérigazgatót az MTI-Eco.
NAPI, 2009. augusztus 6. csütörtök, 09:10
Fotó:

A gáztárolás lehetőségeiről a szerb vállalat csütörtökön tárgyal az orosz Gazprommal, valamint az E.On Hungária Zrt.-vel - utóbbi szóvivője, Kutas István azonban az MTI-nek azt mondta, nem tudnak erről a megbeszélésről, így nem lesznek ott a vállalat képviselői. Bár az elmúlt időszak fejlesztésének eredményeként ősztől több száz millió köbméter új szabad kapacitása lesz az E.On Földgáz Storage Zrt.-nek, a tárolókapacitások értékesítésénél a jelenlegi partnereknek elsőbbségük van, így csak a fennmaradó kapacitást lehet szabadon eladni - vázolta a jelenlegi helyzetet Kutas.

Szerb és bosnyák részről élénk érdeklődés mutatkozik a magyarországi gáztárolás iránt, mivel az ország csupán a bánáti Udvarnokon (Banatski Dvor) rendelkezik tározóval, s ez is csupán 60 napra elegendő tartalék, vagyis 300 millió köbméter gáz tárolására alkalmas, a létesítmény ráadásul korszerűsítésre szorul. Amennyiben azonban megépül a Szerbián is áthaladó, orosz földgázt a Földközi-tengeren át Nyugat-Európába szállító gázvezeték, az udvarnoki tároló kapacitását is jelentősen bővítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK